Kutatási téma II.

         Tudtad? A felrázott sör habzik. Jó, ezt lehet hogy tudtad, de azt már kevésbé, hogy egy egyetemi kutatási projekt témája a felrázott sör kibontása utáni folyadékveszteség minimalizálása volt, valamint az, hogy vajon kevésbé habzik-e ki a sör a felrázott dobozból, ha az ember finoman megütögeti az oldalát. Állítólag elterjedt tévhit, hogy ez a finom ütögetés jelenti a megoldást arra, ha az ember biciklivel megy sörért, és út közben véletlenül felrázza. A paskolgatás utáni bontás hatására ugyan még mindig kihabzik a sör, de jóval kevesebb megy belőle kárba, legalábbis így gondolták a kutatók. A sör megbízható felrázásához az egyetem munkatársai egy külön erre a célra épített gépet vettek igénybe. A sör így is kihabzott. A kutatók megállapították, hogy akár kopogtatták a dobozokat, akár nem, száz doboznyi felrázott sör kinyitásával nagyjából egy doboznyi megy kárba. A kísérlet többszöri megismétlése ugyanarra az eredményre vezetett. Levonták a következtetést: marad az egyetlen célravezető sörbontási módszer, a türelem. A hiánypótló kutatáshoz szükséges sör maradékát az egyetemi campuson elosztogatták. 🙂

Megjegyzések