Kutatási téma II.
Tudtad?
A felrázott sör habzik. Jó, ezt lehet hogy tudtad, de azt már kevésbé,
hogy egy egyetemi kutatási projekt témája a felrázott sör kibontása
utáni folyadékveszteség minimalizálása volt, valamint az, hogy vajon
kevésbé habzik-e ki a sör a felrázott dobozból, ha az ember finoman
megütögeti az oldalát. Állítólag elterjedt tévhit, hogy ez a finom
ütögetés jelenti a megoldást arra, ha az ember biciklivel megy sörért,
és út közben véletlenül felrázza. A paskolgatás utáni bontás hatására
ugyan még mindig kihabzik a sör, de jóval kevesebb megy belőle kárba,
legalábbis így gondolták a kutatók. A sör megbízható felrázásához az
egyetem munkatársai egy külön erre a célra épített gépet vettek igénybe.
A sör így is kihabzott. A kutatók megállapították, hogy akár
kopogtatták a dobozokat, akár nem, száz doboznyi felrázott sör
kinyitásával nagyjából egy doboznyi megy kárba. A kísérlet többszöri
megismétlése ugyanarra az eredményre vezetett. Levonták a
következtetést: marad az egyetlen célravezető sörbontási módszer, a
türelem. A hiánypótló kutatáshoz szükséges sör maradékát az egyetemi
campuson elosztogatták.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Írd meg a véleményed: