Testkontroll tippek és trükkök I.
Nem az számít, hogy az emberek mit mondanak, hanem hogy a
tudomány mit állít. Nézzük meg, hogy a fenntartható testkontroll esetében mi a
tutti.
Mint tudjuk, az ATP (adenozin-trifoszfát) az
élővilág energiaforrása. Úgy is tekinthetjük, mint sok mini akkumulátort,
amiből az energiát a foszfátcsoportok leválasztásával nyerjük, miáltal az
ATP-ből AMP (adenozin-monofoszfát) keletkezik, ami aztán ismét feltuningolható
két foszfátcsoporttal ATP-vé és a körforgás folytatódhat. A tuningoláshoz
szükséges energiát a növények a napfény energiájával hozzák össze, az emberek, állatok
pedig a szénhidrát és fehérje, de főleg a zsír elégetése útján. Utóbbi
esetben, az akkumulátort töltő műhely a sejtekben van, ez egy sejtrészecske, a
mitokondrium, melyekben a zsír elég és az ATP megtermelődik.
Mint minden ciklikus folyamatot, a körforgást itt is
szabályozni kell, ezt egy enzim teszi, az AMPK (AMP kináz). Ahogy az egy szabályos
negatív visszacsatolt szabályozó rendszerhez illik - mérni a kimeneti jel
nagyságát és módosítani a bemeneti jelet a kimeneti jel változásával ellentétes
irányban, a kimeneti jel stabilizálása érdekében – az AMPK is alapból két
feladatot lát el: érzékeli a szervezet energiaszint csökkenését, úgy, hogy méri
a felhalmozódott kiürült akkumulátorok, vagyis az AMP koncentrációját, és ennek
függvényében aktiválja az elraktározott zsír égetését a mitokondriumokban. Ezen
kívül van még két járulékos feladata is az AMPK-nak.
Az egyik, hogy aktiválja a mitokondriális
biogenezist, vagyis további mitokondriumok előállítására serkenti a sejteket,
ha több energiára van szüksége a szervezetnek. Ezért fejlődik például az
állóképesség edzéssel, mert egy sportolónál megnő a sejtekben a mitokondriumok száma és
ezáltal több ATP termelődik és gyorsabban.
A másik, hogy aktiválja az agyban az éhségérzetet,
hogy több üzemanyaghoz juttassa a szervezetet. Sajnos a két természetes testkontrolláló módszer, amivel az AMPK-t nagyobb aktivitásra tudjuk serkenteni,
hogy több zsírt égettessen el, a testedzés és a koplalás (nevezzük kegyesen
diétázásnak), nem inhibálják ezt az utóbbi feladatot.
Nos, a tudomány jeles képviselői megvizsgálták,
hogyan tudnák mesterségesen aktiválni az AMPK-t, anélkül, hogy ez éhségérzetet
indukálna.
Az egyik út, hogy hozzábabrálunk a mitokondriumokhoz
és csökkentjük az ATP termelését, ezáltal magas marad az AMP koncentráció, ami
az AMPK-t további zsírégetés noszogatására sarkalja. Két ilyen anyagot is
találtak, az egyik a cianid, ami sajnos teljesen leállítja az energiatermelést.
Ezt Agatha Christie tudja a legjobban. A másik a berberin, ami csak rontja a
mitokondriumok működésének a hatásfokát. Ehhez viszont nehéz hozzájutni, mert
kevés növényben van és azokban is igen kis koncentrációban. A legtöbb berberint
a sóskaborbolya tartalmazza, ezért is emlegetik a szaklapok varázslatos
orvosságként.
A másik út, magának az AMPK aktivitásának a
serkentése. Erre ideális vegyszer a nikotin. Pont ezt a hatást okozza:
ellentétes irányban szabályozza az AMPK aktivitását az agyban és a
szervezetben. Nem csoda, hogy az emberek jó pár kilót felszednek, mikor
abbahagyják a dohányzást. Ha abbahagyják, mielőtt végzetes kárt okozna.
Az AMPK aktiválásának serkentése lehetséges egy másik
mechanizmus által: ez a túlzott alkoholfogyasztás. Az alkohol a szervezetben
ecetsavvá bomlik le, aminek a feldolgozásához ATP-re van szükség, miközben AMP
termelődik. Ezáltal az AMPK természetes módon aktiválódik. Ez a módszer is több
sebből vérzik, a triviális bajokat még tetézi az is, hogy mielőtt az alkohol
maradéktalanul átalakulna ecetsavvá, az acetaldehid mérgező köztes termék áll
elő, melyről tudjuk, hogy rákkeltő.
Ezek után már csak egy kis lépés kellett az
emberiségnek, hogy a tudósoknak leessen a tantusz, bár az is lehet, hogy dédnagyanyáink
már régen tudták: van rá mód, hogy a toxikus köztes lépcsőfokot átugorva
közvetlenül ecetsavat vigyünk a szervezetünkbe. Ez nem más, mint az étkezési
ecet, ami nem egyéb, mint az ecetsav vizes oldata. Miközben ez a vegyület ATP
felhasználása mellett felszívódik, felturbózza az AMPK szintünket és jelentős
fogyást okoz. Napi egy evőkanál ecet, havi
fél kilónak megfelelő súlycsökkenést vagy súlygyarapodás csökkenést okoz, napi
két evőkanál ecet, már havi 2,5 kg csökkenést, főleg hasi zsigeri zsírégetéssel. Ezt modern technológiával végzett kutatás/kísérlet
igazolta, igaz, hogy a több millió dolcsiba kerülő kutatást a nagy ecetgyártó
cégek finanszírozták.
Egy másik jelentős pozitív mellékhatása is van az
ecetnek: nagyban csökkenti a vércukorszintet. Jobban, mint a diabétesz
gyógyszerek (Glucophage, Avandia, Rezulin). Ezt a kutatást nem ecetgyárak finanszírozták.
Igaz, hogy a Pfizer sem. Tudniillik a Rezulinnal a Pfizer jól befürdött, miután
májelégtelenséget okozott és közel egymilliárd dollár kártérítést kellett
fizetnie a túl sok halálesetért. Ne sajnáljuk, azért nyert is az ügyön, több
mint a dupláját a gyógyszer eladásából.
Visszatérve, az ecet csökkenti a vércukorhullámot
is, valamint az erre adott inzulinválaszt javítja. Még az sem számít, hogy
milyen fajta ecetet használunk. Kutatások
bizonyítják (görög tudósok végezték, nem angolok), hogy az ecetfogyasztás
javítja az izmok vércukorfelvételének hatékonyságát, a testgyakorlás
effektushoz hasonlóan.
Szóval, érdemes nyakalni az ecetet. A napi 2-3
evőkanál ecet fogyasztása optimálisnak tűnik, de rövidtávon a napi 6 kanál sem
veszélyes. Mivel gyorsan felszívódik, jobb elosztani időben a fogyasztását
étkezések előtt vagy közben (pl. 2-2 teáskanál egy pohár vízbe, vagy a salátába).
De fogyasszuk bátran ecettel a fehér kenyeret, mert 16% vércukorszint csökkenést
és 20% inzulincsúcs laposodást jelent. Ezért kevernek a japánok is ecetet a fehér
rizshez szusi készítéskor. Vagy mi magyarok a krumplisalátához.😊
Hogy miért érdemes a vércukorszint hullámot és az ezzel
járó hirtelen inzulincsúcsot megelőzni, lásd a folytatásban.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Írd meg a véleményed: