Testkontroll tippek és trükkök II.
Tudtad, hogy sokkal rosszabb a cukrot meginni, mint megenni? Vagy, hogy a darabos táplálék egészségesebb, mint a pépes? Meg, hogy a flekkent gyümölccsel kéne enni, nem szalmakrumplival? A zsírsejtek néha kiabálnak? Hogy kenyérevés után éhes leszel, de ha este teszed ezt, az még rosszabb? Olvasd el, milyen magyarázatot ad erre a tudomány!
2.
Inzulin zuhatag
Nos,
úgy néz ki, hogy a ludas az inzulin nevű hormon. A
hasnyálmirigy által termelt inzulinnak az szerepe a szervezetben, hogy eljuttassa
a vércukrot az izmokba, segítsen a sejteknek felvenni a zsírsavakat, hogy
fehérjét állítsanak elő belőlük, és nem utolsó sorban, a vérben keringő
zsírsavakat felhalmozza a zsírraktárokban azzal, hogy a zsírsejtekhez irányítja
a vérzsírt és utasítja a sejteket, hogy állítsák le az égetést, tartsák meg a zsírt.
Vegyük
szépen sorjában. A gyomor, a hasnyálmirigy és a vékonybél lebontja a tápanyagot
kisebb összetevőkre (makró-tápokra): aminosavakra, zsírokra és szénhidrátokra. Ezek
bekerülnek a keringésbe, ahonnan vagy közvetlenül a szövetekbe szállítódnak, vagy
a májba jutnak, ahol további feldolgozáson esnek át. Amikor megemésztjük az
ennivalót, a hasnyálmirigy inzulint termel, ami jelzi a test sejtjeinek, hogy
tápanyag érkezett, és igény szerint alakítsák azonnal energiává, vagy raktározzák
el későbbre.
Az
aktuális energiaszükségletet a glükóz (a táplálékból kinyert szőlőcukor) fogja
fedezni, az azonnal hozzáférhető tartalékot a glikogén (összekapcsolódott glükóz
molekulák lánca, amit a máj és az izmok állítanak elő) fogja biztosítani, míg a
későbbi használatra szánt tartalék, - a táplálékból közvetlenül kinyert
zsírsavak, vagy a májban, lipogenezis során, szénhidrátokból előállított zsírsavak,
- a zsírsejtekben tárolódnak.
Ha
bankár lennék, akkor azt mondanám, hogy a glükóz a készpénz, a glikogén a
folyószámla, a zsír pedig a letét. A glükóz az azonnali fedezet, a glikogén a
bármikor beváltható tartalék, míg a zsírsav a biztonságos, de nehezen
hozzáférhető tartalék. Amikor a test híján van mind a glükóznak, mind a
glikogénnek, csak akkor nyúl hozzá a zsírhoz, s alakítja azt energiává.
A zsírmolekulák nagyon hatékony energia
raktárt jelentenek, 40.000 kalória kevesebb mint 5 kg testtömegben elfér. Ha
ugyanennyi energiát glikogénként próbálna a szervezet elraktározni, testünk
legalább 150-200 kg-ot nyomna (kb. a dupláját).
Az
inzulin jeltovábbító mechanizmusát megzavarhatja, ha a vérkeringésbe hirtelen nagyobb
mennyiségű cukor, zsír vagy fehérje kerül. Ugyanis, a hirtelen tápláléközön miatt
az inzulintermelés is hirtelen megnő és a sejtek (pl. az izmok) kevésbé fogékonnyá
válhatnak e hormonra. Ha a sejtek gyengén reagálnak az inzulinra, a
hasnyálmirigy feltekeri a hangerőt és még többet termel belőle. A sejtek sajnos
nem veszik az adást, mert minél több inzulin termelődik az általuk még tolerált
szint felett, annál süketebbek (értsd, rezisztensebbek) lesznek rá.
Az
elfogyasztott zsírok és cukrok belépnek ugyan a keringésbe, ám, - ahelyett,
hogy a tartaléknak szánt energia a zsírszövetekben tárolódna, - hosszú ideig
köröznek a vérben. Azután lerakódnak olyan helyeken, ahol nem szabadna zsírnak
lennie, pl. a szívben, a májban, az artériákban, vagy a szervek közötti térben,
ami az érintett szervek normális működését akadályozza. Végül jön a
cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás, májelégtelenség, demencia… szóval
csupa végzetes következmény.
És
még van egy apró mellékhatás: az inzulincsúcs után az inzulinszint nagyon
leesik, ami étvágynövekedéshez vezet kb. 2 órával az evés után. Baj van elég, jöhet az elhízás
is ráadásnak.
Figyelem,
az inzulinrezisztencia visszafordítható, de csak egy darabig! Ha krónikus
rendszerességgel ismétlődő hatásoknak tesszük ki a hasnyálmirigyet, a baj
állandósulhat. Tőlünk (is) függ, hogy milyen hamar, vagy későn.
Mi
a megoldás?
Olyan élelmiszerek fogyasztása, ami nem okoz hirtelen inzulinhullámot. De egyszerűbb,
ha megnézzük melyek azok az ételek, amelyek inzulincsúcsokat okoznak.
Ilyenek
elsősorban a magas glikémiás indexű (mutatja, hogy milyen magasra szökik fel a vércukorszint
az adott tápláléktól) ételek: fehérkenyér, fehérrízs, kristálycukor. A kenyeret
ráadásul még a benne található légbuborékok miatt a szervezet nagyon gyorsan
képes lebontani, ez inzulinhullámhoz vezet.
A
magas fehérjetartalmú ételek (hal, marhahús, csirke, sertés,
tojás) is nagy inzulinkibocsájtást okoznak, mivel az
inzulin a fehérje felhasználását is vezérli. Ezért van, hogy a legrosszabb párosítás az állati fehérje és valamilyen
magas glikémiás indexű élelmiszer: hús-krumpli, hamburger, húsos szendvics. Szerencsére, a
negatív párosítási hatás hüvelyesekre nem terjed ki: bab, borsó, lencse.
A
feldolgozott növényi élelmiszerek hirtelen inzulinszint emelkedést okoznak: gyümölcslé,
finomított gabonák, hozzáadott cukor.
A
húsfélék hirtelen inzulinszint emelkedést okoznak. Még a sovány hús is.
Az
este elfogyasztott étel kétszer olyan intenzív inzulinválaszt válthat ki, mint
ugyanaz a táplálék reggel, olyant mintha este kétszer annyit ettünk volna.
Mi
az oka ezeknek? Az,
hogy nem az számít, hogy mennyit eszünk, hanem az, hogy mennyi szívódik fel a
táplálékból!
A
teljes értékű növényi élelmiszerekben az összes kalória a sejtek belsejében
található, a sejtfal pedig többnyire emészthetetlen cellulóz. A feldolgozott
növényi élelmiszerek sejten kívüli kalóriák, mivel a tápanyagokat semmi sem
zárja el a külvilágtól, ezért nagyon hamar szívódnak fel.
Az
állati sejteket is csak könnyen emészthető sejthártya borítja. A tojás ugyanannyi
inzulinkibocsájtást eredményez, mint a tiszta cukor! A húsokban levő elágazó
láncú aminosavak (leucin, izoleucin, valin) és metionin (kéntartalmú aminosav)
növelik az inzulinrezisztenciát (ezek a növényi fehérjékben jellemzően alacsony
szintűek). Sőt, a húsban, tejtermékben levő telített zsírok lebontásakor
keletkező toxikus melléktermékek is elősegítik az inzulinrezisztenciát.
A
gyümölcslevek sok cukrot tartalmaznak, de semmi rostot, még a gyümölcshúst tartalmazók
sem, ezért gyors inzulinnövekedést indukálnak. A feldolgozott cukrok elvesztik
fitotápanyagaikat (pl. polifenolokat) amelyek képesek gátolni a cukrok
átjutását a bélfalon, lassítva a felszívódást.
Azért
igényel több kalóriát a nap első étkezésének feldolgozása, mert a szervezet
ahelyett, hogy közvetlenül a glükózt égetné el, inkább pluszenergiát fordít rá,
hogy a glükózmolekulákat glikogénláncokká kapcsolja össze az izmokban, melyek
később, a nap folyamán ismét glükózzá bomolhatnak le. Ez a plusz
molekulaképző/bontó lépés energiát használ el, amit a szervezet az
elfogyasztott táplálékból merít, kevesebb kalóriát hagyva a további
felhasználásra.
Tehát
reggel az izmok érzékenyebbek az inzulinra (hogy feltöltsék
glikogénraktáraikat), éjjel viszonylag inzulin-rezisztensé válnak. Egy reggel
7-kor elfogyasztott étel 37%-kal alacsonyabb vércukorértéket eredményez, mint
ugyanaz az étel 13 órakor és 50%-kal alacsonyabbat, mint este 20 órakor. Ezért
van, hogy a késő este elfogyasztott alacsony glikémiás indexű étel meredekebb
cukorcsúcsot vált ki, mint a reggel elfogyasztott magas glikémiás indexű étel.
Mi
a jó tanács?
Mint a néhai rabbinak, nekem is van jó pár tippem az esetre.
Kerüljük
a folyékony és liszté őrölt kalóriákat. A darabos táplálékból kevesebb kalória szívódik fel. Egy szelet fehér kenyér vagy egy doboz
szénsavas üdítő (3 evőkanál hozzáadott cukrot jelent) már inzulinhullámot okoz. A mesterséges
édesítőszerek ugyanolyan károsak. A hozzárendelt friss gyümölcs laposítja az
inzulincsúcsot. Ezért pl. együk a kenyeret gyümölccsel.
Kerüljük
a nagyon nagy kalóriatartalmat kevés térfogatban. A hozzáadott gabonaszemeket tartalmazó kenyér
alacsonyabb glikémiás indexű. A kovászos kenyér enyhébb vércukorválaszt ad. A
tésztafélék (makaróni) alacsonyabb glikémiás indexűek, mint a kenyér. A szemes
rizs glikémiás indexe kisebb, mint a krumplipüréé. Alacsony glikémiás indexű a
bab, borsó, gyümölcsök, lencse.
Együnk
kevesebb állati eredetű táplálékot. Ha a bevitt állati fehérje 5%-át növényire
cseréljük, 23%-kal csökken a diabétesz kockázata. Már kétnapi vegán
táplálkozással az inzulinszint jelentősen lecsökken és az inzulinrezisztencia
enyhül!
Együnk
több gyümölcsöt és zöldséget. Nagyobb a hatásuk, ha étkezés előtt (éhgyomorra)
fogyasszuk. A zöldségek ráadásul megváltoztathatják az anyagcserét szabályozó
gének kifejeződését (több száz gén kifejeződését serkentik vagy gátolják).
Fogyasszunk
nyers és teljes kiőrlésű magokat. A diófélék jófajta telítetlen zsírokat
tartalmaznak. A teljes kiőrlésű gabonaféle, barnarizs, zabkása, rozskása nem
csak semleges, hanem elősegítheti a testsúlykontrollt (felgyorsul a nyugalmi
anyagcsere, nő széklettel távozó kalóriamennyiség).
Fokozzuk
az izmok inzulinérzékenységét testedzéssel, mozgással, fogyással, a zsír
bevitelének csökkentésével.
Apropó,
a zsírokról még meg nem is beszéltünk igazán. Pedig egyetlen (állati) zsíros
étkezéssel az inzulinérzékenység átmenetileg 6 órán belül a felére csökken. A zsíroknak sokkal nagyobb és összetettebb szerepük van az inzulinrezisztencia
kialakulásában, mint a szénhidrátok és fehérjék okozta inzulinhullámoknak. A
zsírok ugyanis nem csak dinamikusan, inzulinhullámok kiváltásával, hanem statikusan,
az állandó jelenlétükkel is ugyanolyan szomorú eredményekhez vezethetnek, abban
az esetben, ha a test zsírtartalma igen magas. Vagyis, ha elhíztunk. Habár a
túlsúlyosság nem minden esetben jelenti (csak) a zsírszövetek súlytöbbletét.
A
kialakult mechanizmus, a legújabb kutatások szerint, nagyon hasonlít a fertőzések esetében ismert történetre. Amikor valaki elhízik, a zsírsejtek
megduzzadnak, hogy még több zsírmolekula férjen el bennük. Ettől nagyon megnő a
sejtek sűrűsége, csökken a vér és oxigén ellátásuk, ami stresszhatást okoz
számukra. Minderre a zsírszövet válaszként előállít egy jelzőmolekulát az
immunrendszer számára, magyarán értesítést küld a testnek: segítség, haldoklom!
Ez a messengermolekula a TNFa (tumornekrózis faktor alfa), ami az immunrendszernek
egy jól ismert szignálmolekulája (citokinok csoportja). E csúfnevű molekula hatására, az
immunrendszer elindítja a veszélyhelyzet protokollt és makrofágokat küld a zsírszövetbe,
amelyek bekebelezik azokat a zsírsejteket, amelyek a stressz és oxigén hiány
miatt elhalnak.
Ahogy
egyre több makrofág érkezik, megnő a zsírszövet sejtsűrűsége és még jobban nő a
stresszhatás. A zsírsejtek még több TNFa molekulát termelnek. És innentől
bezárul a pozitívan visszacsatolt kör, a folyamat önmagát erősíti. A
krónikus immunaktivitás megakadályozza a zsír normális működését és képtelenné
válik normálisan reagálni az inzulinra.
De
a TNFa molekula nemcsak a zsírra, hanem a máj és az izom sejtjeire is hat,
rezisztensé téve ezeket a szöveteket is az inzulinra. Ezért a hasnyálmirigy még
többet fog termelni belőle, ami ismét egy eszkalálódó pozitív spirált
eredményez: minél több inzulint termel a hasnyálmirigy, annál rezisztensebbek
lesznek a sejtek. Ez egy nagyon rossz hír, mert azt jelenti, hogy a sejtek
végül már nem is vesznek fel cukrot és zsírt a vérből és éhezni kezdenek. Ennek
hatására az ember még éhesebb lesz, többet fog enni, s még több zsírja
képződik. Ez már akár egy végzetes körforgást is jelenthet.
Mi
a megoldás ebben az esetben? Több lehetőségünk is van a trükközésre.
Az
egyik lehetőség a fogyás, ezzel enyhítjük a zsír zsúfoltságát. Már 7%
súlycsökkenés is képes az inzulinérzékenységet 56%-kal növelni.
Egy
másik lehetőség, hogy szumóbirkozó edzésekre járjunk. A szumósok túlsúlyosak
ugyan, de teljesen egészségesek az inzulinválasz szempontjából. Náluk ugyanis,
a specifikus edzőmozgásoknak - főleg a sikó, tepó, matavari és bucukari-geikó
gyakorlatoknak - köszönhetően, a zsír nem a has tájékán, hanem a bőr alatt
halmozódik fel. Márpedig a zsigeri zsír sokkal aktívabb anyagcserét folytat és sokkal
több hormont és citokint bocsájt ki, mint a bőr alatti.
Végül,
ha már minden kötél szakad, még marad egy lehetőség, a széklettranszplantáció.
Nem fogom lelőni a poént, erről majd egy következő részben fogok értekezni.
Most
inkább egy másik trükköt említek meg, amivel látszólag sikeres fogyást (értsd,
zsírcsökkenést) lehet elérni, szembe menve a trendekkel. Ez a ketogén diéta.
Alapja a magas zsírtartalmú étrend, olyan nagyon kevés szénhidráttal, hogy
sikerrel imitálja a böjtölést. Ilyenkor a szervezet kevesebb inzulint termel,
ezért kevesebb zsírsavat raktároz el a zsírsejtekbe. Ezen kívül, mivel az agynak
vércukorra van szüksége (napi fél csészényire), hogy energiához jusson (mivel a zsírt
nem tudja elégetni), a máj ketonokká alakítja a zsírt, ami már képes táplálni
az agyat. Ráadásul a ketonok enyhítik az
éhségérzetet (elveszik az étvágyat). Ezért a fogyás akár még látványos is
lehet.
De
van egy pár bökkenő. A termelt ketonok mennyisége nem elegendő az agy és
a többi szerv táplálására, cukor pedig nincs, ezért a szervezet a saját fehérjéiből
(izmainkból) kénytelen elégetni, hogy fenntartsa a működését (félcsészényi cukor =
negyed kiló fehérje). A bemenet/kimenet mérlege is sántít: igaz ugyan, hogy a test több zsírt fog elégetni a működése során, de jóval
többet is kap a bevitt táplálékkal. És az is baj, hogy az érfunkciók romlani fognak,
mivel ketogén diéta esetén nem csökken a vér koleszterinszintje. Hátrány még a (17
féle) mikrotápanyag elégtelen bevitele, a bélflóra előnytelen módosulása,
elsavasodás, csontritkulás. Mondtam, baj van elég.
Egy
kísérlet alapján, ha napi 800 szénhidrát kalóriával csökkented a beviteled 6
napon át, napi 53g testzsírt adhatsz le, és akár 2kg-ot is fogysz, mert főleg
vizet és fehérjét adsz le, de csak kevés zsírt (16%), ha viszont 800 zsiradék
kalóriával csökkented a beviteled ugyancsak 6 napon át, akkor napi 189g
testzsírt veszíthetsz, de „csak” 1,5kg-ot fogysz, igaz, hogy túlnyomórészt (76%)
zsírt. Szóval, ha már fogyni kell, akkor ne ezt a trükköt használd, keress magadnak
más tippet.
Akár
a folytatásban, ami hamarosan következik. 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Írd meg a véleményed: