Koleszterinparadox
Reménytelen egy
uralkodó mítoszt kikezdeni, ha milliárdos gazdasági érdekek fűződnek a
fenntartásához. Az előre lefektetett forgatókönyvektől eltérő véleményeket nem
díjazzák. A tények alaposabb megismeréséről, a bizonyítottan téves hiedelemtől
való elszakadásról beszélni ilyen körülmények között nagyon nehéz, ha nem
lehetetlen.
Ilyen hiedelem például
az a mantra, hogy csökkenteni kell a koleszterinszintünket, mert a magas
koleszterinszint szignifikáns kockázati tényező a szívbetegségek szempontjából.
Bizony, elhitették velünk, hogy az étrendben levő zsír megemeli a koleszterinszintet,
ami aztán növeli az infarktus és az agyvérzés kockázatát. Ez az elmélet – neve is
van, úgy hívják, hogy koleszterinhipotézis - még mindig uralkodik, annak
ellenére, hogy már húsz éve minden független kutatás megcáfolja.
Előbb
koleszterincsökkentő gyógyszerekkel igyekeztek a táplálékkal bevitt
koleszterint semlegesíteni. Ezek a próbálkozások nem jártak sikerrel, ugyanis a
koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek normál működéséhez, ezért a szervezet a saját
igényeinek kielégítésére, naponta az elfogyasztott koleszterin 4-5-szörösét
termeli. Ha csökkentik az étkezés során
bevitt koleszterin mennyiségét, a szervezet egyszerűen csak többet fog termelni
belőle (1).
Mivel a
koleszterincsökkentők nem befolyásolták a vér koleszterinszintjét, egy olyan gyógyszercsaládot
fejlesztettek ki, amely a szervezet saját koleszterinszintézisét gátolja. Ezeket
összefoglaló néven sztatinoknak nevezik. A sztatinok kétségkívül csökkentik a koleszterin
szintjét. Emberek milliói, főleg idősebbek, szednek napi rendszerességgel
sztatinokat, a legtöbben életük végéig. Ezt azért teszik, hogy csökkenjen a
koleszterinszintjük (2)!
Most nézzük az érem
másik oldalát. Mint tudjuk, a koleszterin nélkülözhetetlen alkotó eleme a
sejtek falának, erős antioxidáns, alapanyagát jelenti sok hormonnak, sőt az agy
jelentős hányada is koleszterinből áll. Annyira kétségbeejtően szüksége van rá
a szervezetnek, hogy naponta akár 2 gramm koleszterint is előállít. A máj
termeli a vérben található koleszterin túlnyomó többségét (80%), a maradék az
étrendünkből származik. Olyan kulcsfontosságú a szerepe, hogy testünk minden
egyes sejtje képes az előállítására. Az újabb kutatások szerint az agy maga is
előállítja. Ez nem lehet véletlen, hiszen a testünkben levő összkoleszterinmennyiség
25%-a itt található (3).
Az idegsejtek nem
képesek a koleszterint a nekik szükséges mennyiségben előállítani, ezért arra a
koleszterinre is szükségük van, amelyet a vérből egy speciális szállítófehérje,
az LDL (Low Density Lipoprotein) szállít. Ezt nevezik „rossz” koleszterinnek,
pedig nem is olyan rossz, hiszen egy eszköz, amelyik a vérből az
idegsejtjeinkhez (is) szállítja az életben maradásunkhoz szükséges koleszterint
(4).
A sztatinok képesek
áttörni a vér-agy gátat, és eltávolítani a koleszterint az agyból. Márpedig, ha
valamiből hiány van az agyban, ami nélkülözhetetlen annak egészséges
működéséhez, annak kell, hogy legyenek következményei. A szervezet önszabályozó
rendszerének durva gátlása súlyos következményekkel jár. Ezt gyakorlatilag
semmiféle előny nem ellensúlyozza (5).
Rossz oldalról közelíteni
meg egy problémát lehetetlené teszi a megoldást. És mára már kiderült, hogy
rossz ötlet az LDL koleszterin szintjét csökkenteni. Bizonyított tény, hogy a
szívkoszorúér betegségekkel kórházba kerülő betegek túlélési esélye nagyobb, ha
magas a koleszterinszintjük. Számos alkalommal megfigyelt jelenség, hogy az
alacsony LDL koleszterinszint a szívbetegségekben szenvedők esetében magasabb
mortalitással párosul. Az alacsony koleszterinszintű embereknek sokkal nagyobb
a kockázata az idegrendszeri problémákra, a depressziótól kezdve a demenciáig. Minél
alacsonyabb valakinek a koleszterinszintje, annál hajlamosabb lesz Alzheimer
betegségre. A statisztikák szerint, különösen 65 év felett, minél magasabb
valakinek a koleszterinszintje, annál valószínűbb, hogy még sokáig fog élni! A
magas koleszterinszint eme védő hatását tudományos közösségben koleszterin
paradoxonnak nevezik (6).
Mára már egyértelműen
cáfolták, hogy a magas koleszterinszintnek köze volna a kardiovaszkuláris
megbetegedéshez és halálozáshoz, és az is világosan kiderült, hogy a
táplálékkal bevitt állati zsír és koleszterin nem befolyásolja a vér
koleszterinszintjét (7).
A koleszterin helyett
végre az igazi okokra, például a túlzott szénhidrátbevitelre kéne koncentrálni.
Nem a koleszterinszintet kellene csökkenteni, hanem például a cukor és a triglicerid
szintjét, valamint az ennek következtében kialakuló inzulinrezisztenciát és krónikus
szervezetszintű gyulladást (8).
Ha gyakran látsz rendőrautót a balesetek színhelyén,
az nem azt jelenti, hogy a rendőrautók okozzák a baleseteket. Ezt közvetlen kapcsolatnak
hívják, ami még nem bizonyítja az ok-okozatiságot. Úgy néz ki, hogy a
gyógyszeripar mantrái bizony összekeverték az ok-okozati összefüggéseket. A korrekció
pedig csak lassan halad. Az igazsághoz vezető rögös út a bizonyítékok megtekintésének
követelésével van kikövezve (9).
Megállapításaim mások kutatásaiból származó tényekre alapoznak, következtetéseim tehát véleménynek számítanak. A szívrohamok és az
agyvérzések elsődlegesen gyulladásos folyamatok. Ha az artériák fala károsodik,
az gyulladáshoz vezet, ami lehetővé teszi a koleszterin beszűrődését az
artériák falába. Hogy a koleszterin beépül az arteriális plakkba, nem azért van
mert a lerakódást a koleszterin okozta, hanem mert beragadt a gyulladást okozta
dugóba. De ő csak egy ártatlan bámészkodó, aki rosszkor volt rossz helyen.
Ezért jelzője (vagy akár előjelzője is lehet) de nem okozója a balesetnek.
Akkor megjegyezted? A koleszterin
nem okoz kardiovaszkuláris megbetegedést, és minél magasabb az LDL szint, annál
nagyobb a várható élettartam. Úgyhogy, ha soká akarsz élni, akkor bizony jobban
jársz, ha nem bántod a „tulajdonképpen-nem-is-olyan-rossz" LDL koleszterinszintedet.
______________________________________
1. – Ha korlátozzuk a koleszterin
bevitelét, a szervezet riasztást ad le és főleg a máj elkezdi a HGM-CoA
reduktáz enzim termelését, amely segít előállítani a hiányzó mennyiséget az
étrendből származó szénhidrátból. A de novo szintézisben szerepet játszó
HGM-CoA enzim mennyiségét maga a koleszterin szabályozza, függetlenül attól,
hogy az táplálékkal került-e be a szervezetbe.
2. - Az évek során az orvosi ajánlások
folyamatosan bővítették azoknak a személyeknek a körét, akiknek sztatinterápiát
javasoltak. Ma már divat "megelőzésként" egészséges embereknek is
koleszterincsökkentőt adni, hiszen az annyi mindenre jó. Ez a piac törvénye,
mindenáron új célcsoportokat kell keresni.
3. – A koleszterin döntő fontosságú
összetevője a neuron körüli mielinburoknak, lehetővé teszi az információ gyors
átadását. Az új szinapszisok kialakítása függ attól, hogy mennyi koleszterin
található az agyban. Az adatfeldolgozást és a memória működését szabályozó
neurotranszmitterek kibocsátását is az agy koleszterin koncentrációja befolyásolja.
A koleszterin ezen kívül jelentős elővegyülete fontos hormonoknak, mint a D
vitamin, az ösztrogén, androgén és tesztoszteron.
4. - A koleszterin zsír, tehát vízben
nem oldódik. Ezért szabadon nem szállítható a vérben. Ahhoz, hogy szállítható
legyen, bizonyos fehérjékhez (apolipoproteinekhez) kötődik. Az így létrejövő
vegyületeket lipoproteineknek nevezik. Ezeknek számos fajtájuk van, a
legfontosabbak a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL), az alacsony sűrűségű
lipoproteinek (LDL) és a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek (VLDL). A
VLDL-ek a májban termelődnek, majd a vérbe jutnak. Ott egy enzim, a
lipoproteinlipáz LDL-ekké bonja, amelyek speciális felvevőhelyeken (sejtfali
receptorokon) keresztül bejuthatnak a sejtekbe. A koleszterinhipotézis
alappremisszája, hogy minden, ami csökkenti a koleszterinszintet, jó, és
minden, ami növeli azt, rossz. A magas LDL szintet azért tekintik
"rossznak", mert az a koleszterint a májból a test többi részébe,
köztük az artériákba szállítja. A HDL-t azért mondják "jónak", mert
az a májhoz szállítja vissza a koleszterint újrahasznosításra.
5. - Ami halvány látszateredményeket
elérnek a koleszterinszint csökkentőkkel, az valójában a mellékes, véletlen
felfedezett gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhető. Ezt a gyulladást és a
metabolikus szindróma többi tünetét százszor hatékonyabban és
mellékhatásmentesen lehet az étrend megváltoztatásával kivédeni. A
gyógyszeripar azonban önként nem mond le a legtöbbet eladott gyógyszereiből
szerzett profitról.
6. - A halálozást nem az okozza, hogy valakinek
magasabb az LDL szintje, hanem fordítva, a háttérben meghúzódó betegségek okozzák
a túl alacsony vagy túl magas LDL szintet. A genetikai okokból magas
koleszterinszintet mutatók esetében sem a magas koleszterinszint a probléma,
hanem egy társuló másik rendellenesség, a fokozott vérrögképződési hajlam.
7. – A szív és érrendszeri
megbetegedéseket nem a zsír és koleszterin fogyasztás, hanem többnyire a
finomított szénhidrátok és a növényi olajok fogyasztása okozza. A cukor
működésképtelenné teszi az LDL-t azzal, hogy hozzá kapcsolódik és felgyorsítja
az oxidációját. A glikolizált LDL már nem tud többé koleszterint szállítani a
sejteknek, az oxidált LDL pedig kulcsfaktor az érelmeszesedés kialakulásában. A
növényi olajokban található többszörösen telítetlen zsírok (kivétel az olíva-,
dió- és kókusz-olaj, melyek egyszeresen telített zsírokat tartalmaznak) szintén
beépülnek az LDL részecskékbe, amelyek ezáltal sokkal fogékonyabbá válnak az
oxidációra. Az LDL szempontjából nagyon rossz ötlet növényi olajokat sütéshez
használni. Szemben a jó hőtűrő képességű telített és egyszeresen telítetlen
zsírokkal, a növényi olajok sütés közben még könnyebben oxidálódnak, és nagy
mennyiségben szabadulnak fel egészségre káros vegyületek is. Szóval, a növényi
olajok nagyobb valószínűséggel okoznak szívbetegséget, mint megelőzik azt.
8. – Minden betegség esetében a kiváltó
ok – az úgynevezett etiológia – megértése az alapja a hatásos gyógyításnak. A
kiváltó ok és a megbetegedés között számos köztes lépés van, amelyeket közvetlen
okoknak nevezünk. Ezek általában azonnal nyilvánvalók. A betegség kiváltó oka
az esemény valódi oka, mert kizárólag csak ennek a kezelése sikeres. A kiváltó
ok meghatározása többnyire magasabb szintű logikai gondolkodást igényel.
9. – A több ezer tanulmány és kutatási
eredmény a koleszterinhipotézis vesztét kellett volna okoznia, de nem létezhet
az az adathalmaz, ami eltántorítaná a „képviselőit” attól a gondolattól, hogy
az elfogyasztott zsírok szívbetegséget okoznak. Azt látnak, amit látni akarnak.
Működik a kognitív disszonancia. És még működik valami: az orvosi status quo és annak a konok
védelme. Ha a jelenlegi állapotot, a status quo-t helyesnek tartják, annak bármilyen
hibáját évtizedekig tartó, milliárdokba kerülő vizsgálatokkal és rengeteg
szakmailag lektorált tanulmánnyal lehet csak bizonyítani. A radikális új ötleteket
gyakran elutasítják és soha nem látnak napvilágot, mert az orvosi kutatás
ragaszkodik a tudományos folyóiratokban megjelenő publikációk szakértői értékeléséhez,
ami konszenzushoz és status quo-hoz kötött. Az orvostudományban az elméleted
csak akkor jó, ha mindenki másnak tetszik. A szakértői értékelés folyamata nem tűri
a nézetek eltérését. Ez eredményesen biztosítja, hogy a régi vélemények
érvényesüljenek és az új ötletek elsüllyedjenek.
Egyszerűbb logikázással nem vettem be sosem a kiírt koleszterincsökkentőket… ezért sajnos folyamatosan magas… de bátorító a körültekintő magyarázatod! Köszi szépen.😊
VálaszTörlésNem hiszem el
Törlés