Az ember az evolúciója során sokat koplalt. Vagy azért,
mert éhezett, mivel nem jutott elegendő táplálékhoz, vagy azért, mert
betartotta a vallása böjtöléssel kapcsolatos előírásait. Az éhezés olyan
állapot, amelyhez adaptálódni tudunk, különben nem léteznénk. A táplálék elérhetőségének és hiányának váltakozása a
történelem során az ember számára normális volt és az evolúció kialakított egy
mechanizmust, hogy a korlátozott táplálékbevitel időszakát a bőség idején
elraktározott zsírral vészelje át. [1]
Ez az evolúciós modell a „táplálkozás vagy
éhezés” modellje, amely szöges ellentétben áll a mai, energiában gazdag ételek
folyamatos fogyasztására épülő étrenddel. De míg az éhezés az étel akaratlan hiánya, nem szándékos
és nem is kontrollált, a böjtölés az étel akaratlagos időszakos megtagadását
jelenti, spirituális vagy egészségügyi okok miatt. Úgy
néz ki, hogy a böjtölés ősrégi reakció a különféle betegségekre és eredendően
belénk van kódolva, tehát bizonyos helyzetekben ösztönösen alkalmazzuk. Pl.
az emberek a legtöbb állathoz hasonlóan, nem esznek, amikor megbetegszenek. De
a böjtölést már nagyon rég óta tudatosan is alkalmazták,
gyógyászati céllal. [2]
Miért jó a
böjtölés? A szervezetünkben semmi sem történik véletlenszerűen. Minden egyes
fiziológiai folyamat mögött egy jól koordinált hormonális jelzőrendszer áll. A
szívdobogás ritmusa, a vizelés gyakorisága, az elfogyasztott kalóriák energiaként
való elégetése vagy testzsírként való tárolása, mind-mind szigorúan ellenőrzött
hormonális kontroll alatt állnak. A böjt olyan előnyös hormonális változásokat
generál, amelyeket a folyamatos ételbevitel nem tud elérni, még akkor sem, ha
az étel kalóriatartalma lényegesen csökken! [3]
A legtöbb
ember azért próbálja ki a böjtölést, mert fogyni szeretne. A böjt azonban nem
csak a testsúlyunk kordában tartása, hanem az általános testi-lelki egészségünk
megőrzése szempontjából is elképesztő előnyökkel jár. Hatására mind a sejtek, mind
pedig a molekulák szintjén számos változás következik be szervezetünkben.
Böjtöléskor szervezetünkben sejtregenerálódási folyamatok indulnak el,
beleértve az autofágiát, melynek során a sejtek
lebontják, illetve eltávolítják a sejten belüli elöregedett és
diszfunkcionálissá vált proteineket. [4]
Kb. 16-24 óra böjt után aktiválódik az
autofágia, 72 órát meghaladó böjt esetében már megkezdődik a helytelenül
működő immunsejtek lebontása is. Pozitív változás következik be a betegségekkel
szembeni jobb ellenálló képességért, illetve a hosszú életért felelős gének
működésében. A böjtölés csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladások
mértékét, mivel csökkenti az szabadgyökök felhalmozódását a sejtekben, és
ezáltal megelőzi a sejtfehérjék, zsírok és nukleinsavak korral és betegségekkel
járó oxidatív károsodását. Visszafordítja a 2-es típusú cukorbetegséget. Növeli
a mitokondriumok számát, ezáltal jobb fizikai erőnlétet biztosít. A
bélbaktériumok előnyösebb összetételét indukálja. Táplálja az agyunkat, igen,
bármilyen ellentmondásosnak is tűnik. Lassítja az öregedési folyamatokat. Véd
az Alzheimer-kór ellen. Meghosszabbítja az életet. Még sorolhatnám. [5]
Sokáig azt
hittük, hogy a többletkalóriák okozzák az elhízást és az ezzel kapcsolatos
betegségeket. Következetesen a magától érthető kezelést alkalmaztuk: a
kalóriacsökkentést. Az ételadagok szabályozásával előidézett kalóriacsökkentés
a 1970-es évek óta standard ajánlásnak számít. De van egy bökkenő. Az evolúciós túlélési
stratégiának célja van: az elveszett testsúly visszaszerzése. A megevett kalória
csökkenése előidézi a szervezet kalóriafelhasználásának a csökkenését, és ezzel
párhuzamosan az éhséget jelző hormonok
szintjének növekedését. Van a testünkben egy „bevésett
szint” a testsúlyra és az elraktározott zsírmennyiségre. A hipotalamusz által
szabályozott kompenzációs mechanizmusok pedig ezt a referencia értéket védik a
változásokkal szemben, legyen az növekedés vagy csökkenés. A megevett kalóriacsökkenésre
reagálva a szervezet alapanyagcseréje szinte azonnal lelassul és ez hosszú időn
keresztül fennmarad. A kalóriakorlátozás arra készteti a szervezetet, hogy
spóroljon az energiafelhasználással, ezzel kompenzálva az alacsonyabb
kalóriamennyiséget. A test tehát úgy reagál a kezdeti súlycsökkenésre, hogy
megpróbál visszatérni a bevésett testsúlyához, az energiafelhasználása drámai
mértékű csökkentésével. [6]
Másrészt a
hormonális változások is rögtön kialakulnak. Az éhségérzetért felelős ghrelin
szintje felerősödik és úgy marad még jóval a diéta befejezése után is. A
telitettségérzetért felelős hormonok, többek közt a peptid YY, az amilin és a
kolecisztokinin szintje lecsökken. A zsírszövetek méretétől függő
étvágycsökkentő hormon, a leptin termelése látványosan lecsökken. Fázunk, éhesek
vagyunk, fáradtnak és depressziósnak érezzük magunkat. Az eredmény, a
kegyetlen igazság, ahogy azt a számos kalória-csökkentő diétát
kipróbálók 99%-a is tanúsítja: a teljes kudarc. [7]
Pedig
a megoldás ott van az orrunk előtt, ahogy azt az utóbbi időben megjelent
tudományos publikációk bizonyítják. Az elhízást nem a többletkalóriák okozzák,
hanem a test hormonális egyensúlyzavara miatt túlságosan magas bevésett
testsúly! Hormonális szinten létezik ugyanis egy aktív
rendszer, amely segít stabilan tartani a testsúlyt. A szabályozást a
hipotalamusz, az agyunk mélyén lévő mágikus hely végzi, egy beállított
referenciaérték alapján (set-point weight). Ugyancsak ő felel a
testhőmérsékletünk stabilan tartásáért is. A testhőmérsékletünkkel ellentétben,
amely egy életen át 37 fok körül mozog, a testsúly beállítódás stabilizációs
pontja hormonális alapon változik. Pl., aki hosszabb időn át a korábbinál
többet eszik, annak nem csak a testsúlya nő, hanem a stabilizációs
testsúlypontja, a bevésett testsúly is magasabb lesz. De melyik hormonok
ludasok? Az összes éhségért és jóllakottságért felelős
hormonok közül csak kettő ment át a kauzalitásteszten (kívülről viszünk be a
testbe egy adott hormont és emiatt a test súlya elkezd növekedni): az inzulin
és kisebb mértékben a kortizol. [8]
Az inzulin
üzenetet továbbít a legtöbb sejtünknek, hogy vonják ki a glükózt a vérből
energiatermelés céljára. De az inzulin egyben egy tároló hormon is. A jelentős
mértékű ételbevitel inzulinkiválasztáshoz vezet, ami előidézi a cukor és a zsír
eltárolását a májba. És mi van akkor, ha a máj megtelik? Egyre magasabb
inzulinszintre van szükség, hogy az még több tartalékot juttasson a májba. A
tartósan magas inzulinszint megnöveli a bevésett testsúly szintjét és inzulinrezisztenciát
okoz. Az inzulinrezisztencia pedig a magas inzulinszint egyik fő oka. Ördögi
kőr. Amikor megértettük, hogy az elhízás egy hormonális egyensúlytalanság és a túl
sok inzulin okozza az elhízást, akkor vált egyértelművé a valós kezelés: le
kell csökkenteni az inzulin szintünket.
Nem a kalóriabevitelt kell csökkenteni, hanem az
inzulin átlagszintjét! Nincs olyan gyógyszer, amely ilyen módon tudná kontrollálni
az inzulint. Ehhez a táplálkozásunkat kell megváltoztatnunk. Figyelembe kell
venni, hogy mit és mikor eszünk és ezt milyen környezetben tesszük. [9]
Az elhízás
nem vezethető vissza csak egyetlen kiváltó okra, de az inzulin a legfontosabb
közülük. Számos egymást átfedő út együttesen vezet elhízáshoz, amelyek közös
jellemzője a hiperinzulinémia jelentette hormonális egyensúlyzavar. Az
inzulinszint csökkenését számtalan módon el tudjuk érni, de a tartós
testsúlycsökkentés szempontjából csak két módszer igazán hatásos. Az alacsony
szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú (low-carb, high-fat, vagyis LCHF) diéták
és a böjtölés.
Vizsgáljuk
meg előbb az LCHF diétát. Először is, a szénhidrátok, különösen a finomított
szénhidrátok, mint például a kristálycukor és a finomliszt okozzák az
inzulinszint legnagyobb emelkedését. Tehát fogyasszunk a lehető legkevesebb
szénhidrátot. A fehérjék - különösen az állati eredetűek - szintén növelik az
inzulin szintjét, így a másik módszer, amivel azt alacsonyan tarthatjuk, ha
mérsékelt mennyiségű fehérjét fogyasztunk. A három makrotápanyag közül az
étkezési zsír serkenti a legkevésbé az inzulin termelődését. A tiszta zsírok,
mint pl. a vaj és az olívaolaj, szinte egyáltalán nem váltanak ki
inzulinfelszabadulást. Ezért a finomított szénhidrátok természetes zsírokkal
való helyettesítése egyszerű, természetes módszer az inzulin csökkentésére.
Másodszor,
míg a tápanyagok a portális keringésen keresztül jutnak a bélrendszerből a
vérbe, onnan pedig közvetlenül a májba, a táplálékkal bevitt zsír kivétel. Ez
közvetlenül a nyirokrendszerbe szívódik fel, és a véráramba ürül anélkül, hogy
előbb áthaladna a májon, és a szervezetben bárhol elraktározódhat! [10]
Harmadszor,
a májban levő zsír, nem pedig az általános elhízás, a döntő lépcsőfok az
inzulinrezisztencia felé. Ahogy a májban fokozatosan felhalmozódik a zsír, úgy
válik egyre inkább inzulinrezisztenssé. A hepatikus szteatózis, vagyis a zsír
lerakódása a májban az inzulinrezisztencia legfontosabb markere. [11]
A megfelelő ételek (alacsony szénhidráttartalom,
egészséges zsírok, mérsékelt fehérje) fogyasztásával tehát elkerülhetjük az inzulin alkalmankénti magas szintjét, ez
azonban még nem vezet az inzulinrezisztencia hosszútávú csökkenéséhez.
Csökkenti ugyan a bejövő glükózterhelést, de kevéssé segíti a zsír formájában
már felhalmozott cukor elégetését. A testmozgás még besegíthet de hatékonysága
erősen korlátozott, mivel evolúciós okokból gyorsabban
fogyasztjuk a kalóriákat, mint ahogyan el tudjuk égetni őket. Továbbá a
testmozgás csak az izmoknak kedvez, a zsírmájnak nem, ami pedig az elhízás
sarokköve. Hogy meg tudjuk törni az ördögi kört és megszüntessük az
inzulinrezisztenciát, az inzulinszintet ismétlődő jelleggel rendkívül
alacsony szintet kell tartani, amit az LCHF diéta sajnos nem tud biztosítani.
A varázsszavak: ismétlődő és rendkívül alacsony!
Most akkor nézzük meg a böjt elképesztő hatását. A
böjtölés egy sor olyan hormonális folyamatot indít be, amelyre a sima
kalóriakorlátozás nem képes. Két fontos tényező miatt marad magas az
inzulinszint. Az elsőt az elfogyasztott ételek jelentik, ezen változtathatunk a
választott, hatásosnak vélt diétával (pl. LCHF). De van egy másik, hosszútávú
tényező is: az inzulinrezisztencia, ami az étkezések időzítésére vezethető
vissza. Az inzulinrezisztencia miatt az inzulinszint
átlaga magas marad, emiatt a bevésett testsúly sem tud csökkenni. Az anyagcsere
pedig folyamatosan lassul, párhuzamosan az étvágy növekedésével. Egyértelmű,
hogy az étrend megváltoztatása önmagában nem elegendő. Meg kell törni az
inzulinrezisztencia körforgást. Ehhez viszont ismétlődő jelleggel rendkívül
alacsony inzulinszintet kell elérni. Minden étel többé vagy kevésbé megemeli az
inzulinszintet. Ha ez így van, akkor csakis úgy tudjuk azt csökkenteni, ha
egyáltalán nem eszünk. Időszakos böjtöléssel törjük meg az inzulinrezisztenciát!
Hirtelen súlyos, relatív hosszan tartó kalóriakorlátozás
esetén a szervezet kb. 24 óra alatt kimeríti a máj glikogénraktárait. Ezután
kénytelen zsírt égetni energiaként. Mit tesz Isten, amikor glükóz nem áll
rendelkezésre, a szervezet bármiféle káros hatás nélkül áttér a zsír
felhasználására! A
szervezet a májból és a hasnyálmirigyből származó zsírt égeti el hamarabb, mert
az könnyebben hozzáférhető, mint a zsírsejtekben tárolt zsír. Ez gyors
metabolikus javuláshoz vezet. Az evolúció során
szervezetünk kialakított olyan mechanizmusokat, amelyek segítségével képes a
böjtölés fázisaihoz alkalmazkodni.
1.
fázis, a jóllakottság.
Az étkezés utáni első négy órát anabolikus növekedési fázisnak nevezik. A
tested felhasználja az elfogyasztott tápanyagokat, hogy ellásson energiával,
valamint, hogy a sejtek és szövetek növekedni tudjanak. Az étkezés során az
inzulinszint megemelkedik. A szövetek így fel tudják venni a glukózt, amiből
közvetlenül energiát termelnek. A többlet glükóz a májban kerül tárolásra,
glikogén (glükózláncok) formájában.
2.
fázis, a felszívódás. Az utolsó étkezést követően 6-24
órával, az inzulinszint csökkenni kezd. A glikogén bontása révén glükóz válik
elérhetővé energiaforrásként. Ezt katabolizmusnak, vagy más szóval lebontásnak
nevezzük. Ebben a fázisban az elraktározott tápanyag felszabadul, hogy a
szervezet ezáltal energiát termeljen. A glikogénraktárak kb. 24 óráig tartanak
ki. Nagyjából 50 óra után a vércukor- és inzulinszint minimálisra csökken, a
sejtek inzulinérzékenysége szignifikánsan megnő. [12]
3.
fázis, a glükoneogenezis. Az utolsó étkezéstől számított 24-48
órától, a máj új glükózt hoz létre többnyire aminosavakból, laktátból és
glicerinből. A máj egyre fokozza a glükoneogenezist és így biztosítja, hogy a
vércukorszint közel állandó maradjon. Ugyancsak ebben a szakaszban indul be a
böjt egy másik fontos folyamata, az autofágia, azaz az önemésztés. A szervezet
megszabadul minden elhalt vagy sérült sejtanyagtól, amely egyébként
hozzájárulhat az öregedéshez, a rák és a krónikus betegségek kialakulásához. A
böjt első 48 órája után a májból származó összes cukor forrása a glükoneogenezis.
[13]
4.
fázis, a zsírégetés. Ezen a ponton egy másik kémiai anyag,
az AMPK termelése is beindul, ez az enzim az autofágia szabályozására szolgál. A
szervezet szénhidrát tartalékai legfeljebb egy napra elegendőek, ezért az egyik
kulcsfontosságú metabolikus adaptációs mechanizmusban a szövetek, elsősorban az
izomszövet, átállnak zsírok felhasználására. A trigliceridek formájában tárolt
zsírok lebomlanak glicerinné és három zsírsavlánccá. A glicerin felhasználásra
kerül a glükoneogenezis során, a zsírsavakból a test többi szövete, kivéve az
agyat, képes közvetlenül energiához jutni. Ez gondoskodik róla, hogy a
megmaradt glükózt az agy kapja, mivel az idegsejtek nem tudnak közvetlenül
zsírsavakat felhasználni és elsődleges energiaforrásuk a glükóz. [14]
5.
fázis, a ketózis. A következő metabolikus adaptációs lépés,
kb. 1-3 nappal az utolsó étkezés után, a májban keletkezett ketontestek
felhasználása energiatermelésre. A szervezet fő üzemanyaga a zsír, és a zsír
anyagcseréje során keletkező ketontestek lesznek. A ketonokat a vér elszállítja
más szervekhez, főleg az izmokhoz, a szívhez és az agyhoz, ahol alternatív
energiaforrásként szerepelnek. A vér-agy gáton átjutni képes ketontestek, az
állatvilágban egyedi módon, képesek biztosítani az emberi agy energiaszükségletének
akár 75%-át. A glükóz az agyunk elsődleges üzemanyag-forrása, de a ketontestek
további előnyöket nyújtanak az agy számára. A ketonok elégetése a kognitív
teljesítmény, a mentális tisztaság, valamint az általános energia- és
jólétérzet nagymértékű emelkedéséhez vezethet, ha többnapos böjtöt tartunk. [15]
6.
fázis, a hormonális adaptáció. A test sajátos
hormonreakciója a böjtölésre kb. 5 nap után érezhető nyomatékosabban. Először
is, az inzulinszint meredeken csökken, ami megállítja és visszafordítja az
inzulinrezisztencia növekedését. A vércukorszint normális értékre csökken.
Másodszor,
a növekedési hormon termelése, melynek egyik leghatásosabb ingere a böjtölés,
ötnapos böjt során több mint a duplájára emelkedik. Már 48 óra után a
növekedési hormon vérbeli koncentrációja közel ötszörösére emelkedik Ez nagy
dolog, mert bizonyított tény, hogy a kor előrehaladtával a mennyisége
folyamatosan csökken. A növekedési hormon magas szintje fokozza a zsírok
hozzáférhetőségét és hasznosíthatóságát, valamint segít az izomtömeg és a
csontsűrűség megtartásában a böjt során. Nem utolsó sorban, felerősíti az
autofágia hatásosságát.
Harmadszor,
a böjtölés, kb. 24 órát követően, megnöveli az adrenalin és a noradrenalin szintjét.
A megemelkedett adrenalinszint megakadályozza az alapanyagcsere lassulását. A
noradrenalin fenntartja az energiaszintet. Sőt, kb. 48 órányi
böjt hatására az anyagcsere felgyorsul. Ez a hatás pontosan ellentétes a
kalóriacsökkentéses módszerek esetén megfigyelhető félelmetes anyagcsere
lassulással. Négynapos böjt hatására a test még jobban felpörgeti az
anyagcserét (10-15%-kal), valószínűleg azért, hogy legyen elég energiánk további ételt szerezni. Lám mit tesz az evolúció. Az emberi faj már
régen kihalt volna, ha a testünk minden alkalommal lelassulna, ha néhány napig
nem eszünk. De az alapanyagcsere magas marad, mivel ahelyett, hogy az ételt
használnánk üzemanyagként, a testzsírként elraktározott nagy energiájú
tápanyagot használjuk.
Negyedszer,
az alapanyagcsere fenntartásának energiaszükségletét szinte teljes egészében
fedezik a szabad zsírsavak és a ketonok. A test nem fogja „elégetni” az izmokat
az energiaszerzéshez, addig, amíg a zsírraktárak ki nem ürültek. Tudod, az
evolúció. Mégis miért tárolnánk annyi energiát zsír formájában, ha utána inkább
a fehérjéket égetnénk el? A zsír eltárolt energia, az izom pedig funkcionális
szövet, ergo előbb a zsírt fogjuk elégetni. Az izomszövet lebontása csak kb. 4%
testzsírarány mellett következik be, márpedig ezért a szint eléréséért jó pár
hétig nem igazán kell aggódnunk. [16]
Nagyon fontos észrevenni, hogy ugyanezeket a hatásokat
nem lehet elérni a napi kalóriabevitel csökkentésével. A
folyamatos mérsékelt kalóriacsökkentés nem ugyanaz, mint az időszakos,
drasztikus kalóriakorlátozás. A hosszú távú fogyás titka az inzulinrezisztencia
és implicit a bevésett testsúly csökkentése mellett, az alapanyagcsere
fenntartása és az izomtömeg megtartása. Ezt jelenleg csak böjttel lehet elérni!
Sokan úgy gondolják, hogy a böjt rettenetesen nehezen
tartható, pedig a tapasztalatok pontosan az ellenkezőjét mutatják. Minél hosszabb ideig tart a böjt, jellemzően annál inkább
csökken az étvágy, annál energikusabbak leszünk, a jó közérzetünk és a kognitív
képességeink is javulnak. Egyesek enyhe eufóriáról is beszámolnak, éles
ellentéteként a folyamatos éhségnek, gyengeségnek, idegességnek
és hidegérzetnek, amit a legtöbb kalóriacsökkentéses diéta során tapasztalható.
[17]
Hogyan
lehet mindezt megvalósítani a gyakorlatban? Nos, az internet tele van jobbnál
jobb böjti tanácsokkal és ötletekkel, amelyek segítenek eligazodni a böjt
menetrendjének a kiválasztásában. A stratégiák listája hosszú és naponta
találnak ki újakat. Aki megérti a böjt hormonális alapjait, az belátja, hogy
nincsenek pontos követendő utasítások, betartandó szabályok vagy előírások, elég
csak néhány egyszerű irányelvet követni, főleg, hogy mindannyiunk esetében
vannak olyan tényezők, amelyek fontosabbak, mint mások.
Mégis,
álljon itt néhány tipp, amit már sokan kipróbáltak és talán ajánlatos alkalmazni
kezdő böjtölőknek, figyelembe véve azt is, hogy az időszakos böjt, a
kalóriacsökkentéses táplálkozás a böjti időszakok között, valamint az elegendő
folyadékbevitel, igen hatásos kombináció.
1.
16/8 modell:
lényege, hogy a reggelit elhagyjuk, további étkezéseinket pedig 8 órába
sűrítjük össze, vagyis a nap folyamán, például csak 10 és 16 óra közt veszünk
magunkhoz ételt, a többi 16 órában "koplalunk".
2.
7/2 modell:
az ember heti két alkalommal 24 órán keresztül koplal, például egyik vacsorától
a következő vacsoráig nem vesz magához ételt.
3.
7/1 modell:
heti egy alkalommal 36 órán keresztül nem eszünk semmit, például hétfő estétől
szerda reggelig.
4.
Váltakozó napi böjt:
az egyik nap eszünk, a másik nap nem.
A böjt minden vallásnak és spirituális
gyakorlatnak is része, Jézus, Buddha és Mohamed egyaránt felmagasztalta ennek
erényeit. A böjtölés spirituális értelemben a megtisztulás, önmegtartóztatás,
befelé fordulás, a megújulás szimbóluma. Azok, akik még soha nem böjtöltek,
mert már maga az ötlete is ijesztőnek tűnik, gondoljanak csak bele: a
muszlimok évente egy teljes hónapig böjtölnek
és minden héten még két napot is böjtölniük kell. A buddhisták jelentős része
rendszeresen böjtöl. A mormonok is böjtölnek havonta egyszer. A keresztények szintén böjtölnek.[18]
Gyakorlatilag
a világ népességének közel egyharmada rendszeresen
böjtöl egész életében. A böjt jó. Két és fél milliárd ember csak nem tévedhet. 😊
A lényeg, hogy képesek vagyunk a böjtölésre és
bizony kellene is alkalmazzuk. De a böjtölés nem egy diéta, hanem egy
táplálkozási rendszer. Érdemes tudatosan felépíteni az időszakos böjtölést,
hiszen ez egy szokás hosszútávon. Ahelyett, hogy a testméretünkre irányítanánk
minden figyelmünket, jobban tesszük, ha a testi-lelki egészségünkre
összpontosítunk. És vigyázat, a böjt nem való mindenkinek! Ez nem foci vagy
politika. A „szakértők” tanácsának betartása nem biztos, hogy elég lesz a
számodra. A böjt fiziológiáját meg kell érteni. Biztosnak kell lennünk abban,
hogy valóban böjtölünk, és nem csak éheztetjük magunkat. Mindenki biológiája
más és más, ezért a mechanizmusok alapjainak a megismerése jelentheti a siker
kulcsát. [19]
Hivatkozások:
_______________________________________________________________
[1]
Étkezés során a hasnyálmirigy inzulint termel. E hormon hatására a bevitt
glükóz egy részét a sejtek energiaként hasznosítják, másik részét pedig
eltárolják későbbre. Rövid távon a glükóz glikogén formában tárolódik a májban,
de a máj glikogéntárolási kapacitása véges. Ha megtelik, a többletglükózt
zsírként tárolja el. A máj ilyenkor a de novo lipogenezis folyamata
során a glükózt triglicerid molekulákká, más néven testzsírrá alakítja át. Ha a
máj részben megtelik, a felesleges újonnan keletkezett zsírt a zsírsejtekbe
exportálja. Ezt nevezik a lipidszállítás endogén útjának. Lényegében a
trigliceridek speciális fehérjékbe csomagolva a véráramba kerülnek, ahonnan a
lipoprotein lipáz nevű enzim szállítja őket a zsírsejtekhez. Étkezések között,
ahogy az inzulinszint csökken, a folyamat megfordul. A glikogént a máj könnyen visszaalakítja
glükózzá és eljuttatja a test többi részébe, mint energiaforrást. Ez a forrás
hamar kimerül. A testzsírból származó trigliceridmolekula három zsírsavra
bontható, amelyeket a legtöbb szerv közvetlenül energiaként tud felhasználni. Ez
a folyamat sokkal körülményesebb, mint a glikogén felhasználása, viszont
gyakorlatilag korlátlan készlettel rendelkezünk. De hát valamit valamiért.
[2]
A böjtölés az emberiség történetének legősibb betegségkezelési
eljárása, megtalálható szinte az összes kultúrában és vallási szokásrendszerben.
Anélkül, hogy a tudományos okát tudták volna, tapasztalták, őseink megérezték,
hogy a rendszeres táplálékmegvonási időszakok kitűnő hatással vannak az
egészségre. Hippokratész említette először az i.e. 5. században - „Legyen az
ételed a te orvosságod és az orvosságod a te ételed”. Azóta az ismert
történelmi személyiségek hatalmas köre beszélt róla. Hippokratész – „Ha beteg
vagy, az étellel csupán betegséged táplálod”, Plutarkhosz – „A gyógyszerek
helyett inkább böjtöljünk”, Paracelsus – „A böjtölés a legkiválóbb gyógymód,
egy belső gyógyító”, Platón – „A fizikai és mentális hatékonyság érdekében
böjtölök”, Arisztotelész, Galenus – „A böjtölés a legjobb gyógymód”, Gergely
pápa – „A böjt a hit ajándéka az elmúlt korokból”, Benjamin Franklin – „A
legkiválóbb orvosság a böjtölés”.
[3] Úgy
fejlődtünk ki, hogy váltakozva éhezünk és lakomázunk, így a testünk akkor
működik a legjobban, ha mindkettőnek ki van téve. Ha elegendő táplálékkal
rendelkezünk, a test sejtjei növekedni és szaporodni tudnak. Amikor azonban
nincs elég táplálékunk, a szervezet képes átkapcsolni egy anyagcsere-kapcsolót
(ez egy enzim, úgy hívják, hogy mTOR), amely ehelyett sejtjeink stresszre adott
válaszának erősítésére összpontosít. A sejtek ezt úgy teszik, hogy lebontják a
régi és hibás sejtkomponenseket, megújítják és regenerálják őket, és növelik az
olyan dolgok termelését, mint az antioxidánsok. A lebontott részeket ezután új
sejtkomponensek vagy energia előállítására lehet felhasználni. A túl sok
lakmározás és a sérült fehérjék és más sejtrészek felhalmozódhatnak, ami ahhoz
vezet, hogy a sejtek nem végzik megfelelően a munkájukat. Aztán mivel a sejtek
alkotnak mindent a testünkben, beleértve a szerveinket is, végül minden más is
elkezd rosszul működni. Azonban a túl sok éhezés is okozhat problémát, mert túl
sok időt töltünk a sejtjeink lebontásával a javítás során, és nem biztosítjuk
az energiát. Szükségünk van a két funkció egyensúlyára. Az időszakos böjt
lehetővé teszi ezt számunkra, mert utánozhatjuk az éhínség időszakát, és felválthatjuk
ezt némi lakmározással.
[4] Az
autofágia az emberi sejtek dinamikus újra hasznosítási folyamata,
amelynek során a citoplazmában feleslegessé vált, sérült vagy éppen káros
komponensek a sejt hulladékégetőibe a lizoszómákba kerülnek, ahol specifikus
enzimek lebontják, megsemmisítik őket, miközben energiát szolgáltatnak a sejt
megújulásához, újra felépüléséhez. Az autofágia azáltal, hogy eredményeképpen
hatékonyan tisztul a sejtplazma, a sejt és az egész szervezet életképességét
javítja. Az autofágia folyamatát hatékonyan lehet segíteni időszakos, vagy
napon belüli böjttel, mert az éhezés fokozza a sejtek energiaéhségét, és ekkor
az emberi sejt a feleslegessé vált, sérült, káros, az életműködést nem szolgáló
sejtalkotók elégetésével szolgáltat energiát maga számára. Az autofágia tehát a
sejtalkotók megújításának egyik legfontosabb molekuláris mechanizmusa. Az
autofág degradáció segítségével kerülnek ki a sejtből káros anyagok, amelyek
felhalmozódása okozza például a legtöbb neurodegeneratív betegség, így az
Alzheimer, Parkinson és Huntington kórok kialakulását. Az autofágia által a
fehérjeszintézis során hibásan képződött fehérjék át tudnak alakulni normális
fehérjékké. Ez azért fontos mert a hibásan képződött fehérjékből a szervezetben
toxikus anyagok, amyloidok keletkeznek melyek számos betegség kialakulását
okozhatják. Az autofágia egy másik fontos szerepe, hogy lehetővé tegye a
makromolekuláris körforgást, amely során az elhasználódott, régi, káros
makromolekulák lebomlanak, és az így keletkezett alegységekből új
makromolekulák készülnek. De új anyagok csak akkor tudnak szintetizálódni, ha
az elöregedett komponensek előbb lebomlanak. A böjt során két fontos dolog
történik: Az autofágia stimulálásával minden, már rosszul működő sejtrész
eltávolításra kerül. Ugyanakkor a böjt is stimulálja a növekedési hormont, ami
arra utal, hogy a testünk elkezd új alkatrészeket előállítani a sejtek számára.
Az
öregedési folyamatot mai ismereteink szerint a károsodott sejtalkotók fokozatos
felhalmozódása okozza: ha például egy fehérje nem működik a sejtben, akkor az
nemcsak egyszerűen egy semleges ágensként marad ott, hanem sejtméregként,
celluláris toxinként is hat, sejtes folyamatokkal interferálhat. Az öregedési
folyamat sebessége a károsodott sejtalkotók halmozódásával arányos. Ezért
lényeges, hogy ezeket a káros faktorokat a sejt aktívan eltávolítsa. Ha az
autofágia nem megfelelően megy végbe, akkor a károsodott, nem funkcionáló
sejtalkotó felhalmozódnak. Ez a folyamat kezdetben a sejtműködés csökkenéséhez,
majd teljes megszűnéséhez vezethet. A böjtölés bizonyos esetekben
visszaszoríthatja az öregedési folyamatot, beindítva az autofágia jelenségét.
Márpedig az élettartam növelését okozó ma ismert 500 gén szinte mindegyike az
autofág rendszeren keresztül fejti ki hatását. Az autofágia kapacitása az
életkor előrehaladtával hanyatlik. Idős korban a molekuláris károsodások
mértéke túlsúlyba kerül, megkopik a sejtek takarítási, öntisztító képessége. Bár
az autofágia folyamata már eleve zajlik a szervezetben, van néhány dolog,
amivel fokozhatjuk: a böjt, a ketogén diéta, a jó alvás és a testmozgás.
A
tápanyaghiány az autofágia kulcs aktivátora. Az autofágia folyamatát nem
kapcsolja be az egyszerű kalóriacsökkentés vagy a diétázás, sem a léböjtök! Az
ásványi anyagok és a vitaminok nem szakítják meg az autofágiát. Mi kapcsolja ki
az autofágiát? Az étkezés. Végül egy statisztika: az emberi test sejtjeinek
száma 60 trillió, amelyből 50 – 300 billió újul meg naponta! Csak ennek a
hivatkozásnak az elolvasása közben csaknem 200 millió sejted pusztult el és
éledt újjá.
[5] Milyen
fontos változások következnek be testünkben a böjt hatására? A sejtek ismét
érzékenyekké válnak az inzulinra, csökken az inzulinrezisztencia,
normalizálódik a vércukor, normalizálódik a vérnyomás. Zsírraktáraink
mobilizálódnak, a ketontestek szintje emelkedik, a mitokondriumok zsírt égetnek
és ez testsúlycsökkenést eredményez. Csökken a gyulladás a szervezetben, javul
az emésztés, beindul a sejtregeneráció, aktivizálódnak az őssejtek is, az egész
szervezet megfiatalodik. Növekszik a szervezet energiaszintje, csökken a koleszterinszint,
a növekedési hormon szintjének növekedésével együtt csökken az öregedésért
felelős hormon (IGF-1) szintje, bekapcsolnak az öngyógyító mechanizmusok, befolyással van az antigén prezentációra, a T-
és B-limfociták (fehérvérsejtek bizonyos csoportjai, melyeknek az
immunvédekezésben van szerepe) fejlődésére és differenciálódására, továbbá a
gyulladáscsökkentő és gyulladáskeltő citokinek (sejtek közötti kommunikációban
szerepet játszó jelzőmolekulák) termelődésére és kifejtett hatására egyaránt.
[6]
Leegyszerűsítve, a szervezet három fő területen használ energiát. Az első az
alapanyagcsere, az az energia, ami ahhoz kell, hogy nyugalomban fenntartsuk a
szervezet összes fontos működését, az olyan alapvető fiziológiai funkciók
ellátását, mint a vérkeringés fenntartása, légzés, szívverés, gondolkodás, a
máj méregtelenítő funkciója stb. Ez teszi ki a naponta felhasznált energia
legnagyobb részét, kb. 60-75 %-át. A második a fizikai aktivitás, ez a naponta
felhasznált energia 15-30 %-át fogyassza el. A harmadik a táplálékkal indukált
termogenezis, annak a hőmennyiségnek az előállítására fordított energia, ami
evés után keletkezik, ez a napi energiafelhasználás kb. 10 %-a. A szervezet, a
bevésett testsúly megtartásáért, az alapanyagcserét akár 50 %-kal is képes
csökkenteni, vagy növelni.
[7]
A súlycsökkenés a kezdeti sikerek után leáll, mert a szervezet lecsökkenti az
alapanyagcserét. Ha elszántak vagyunk, akkor megduplázzuk az erőfeszítéseinket
és még kevesebbet eszünk. De a teljes energiafelhasználásunk ismét csökken, az
étvágyunk pedig tovább erősödik. Megint megduplázzuk az erőfeszítéseinket és a
körforgás addig folytatódik, amíg már képtelenek vagyunk tovább csinálni. Nem
bírjuk sokáig. Azonban, mivel az anyagcserénk által elhasznált kalória már
durván lecsökkent és a megevett kalória nagy része elraktározódik, még a régi
étrendünk mellett is gyorsan visszahízunk, sőt túllépjük a kezdeti súlyunkat.
Szerencsére a bevésett testsúly fordított irányban is működik. Így jártunk. A
kezdeti fogyást követően bekövetkezik a stagnálás, majd a rettegett
visszahízás. Ha kevesebbet eszel, az hosszú távon nem okoz tartós fogyást. Ez
tény, törődj bele.
[8]
Folyamatosan szükségünk van arra, hogy a vérünkben legyen cukor, mert a
vörösvértestjeink, amelyek oxigént szállítanak a testben, nem használhatnak
zsírt energiához, csak glükózt. Emellett az agynak legalább 33 % olyan
energiára van szüksége, ami glükózból származik. Átlagosan 4 gramm cukor kering
a véráramban és ennek 60 %-át az agy energiájához használja fel. A szervezet
nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ez a 4 gramm stabilan
megmaradjon. Fejlődésünk során a vércukorcsökkenés nagyobb kockázati tényező
volt az életben, mint a túl magas vércukorszint. Más szavakkal, az éhezés
valószínűbb volt, mint a zabálás. Emiatt négy hormonunk van, amelyek növelhetik
a vércukorszintet (glükagon, adrenalin, kortizol és a növekedési hormon), de
csak egy eszközünk van az alacsonyabb szintre: az inzulin.
[9]
Van egy alapvető törvény, amit semmilyen módon nem lehet megkerülni. Csak akkor
hízunk, ha többet eszünk, mint amennyit elégetünk, fogyni pedig csak úgy, hogy
többet égetünk, mint amennyit megeszünk. De mégis vannak használható kiskapuk,
mivel a különböző táplálékok összetétele különböző, kalorikus elérhetősége
különböző, hormonreakciója különböző, tárolásának és lebomlásának módja
különböző, a hormonkiválasztás napi ciklusa különböző. Magyarán, nem mindegy,
hogy mit és mikor eszünk.
És van még
egy alapvető tétel is. A testtömeg nem választás kérdése! A testtömegünk sok
éven át hozott táplálkozási döntéseink ezreinek az eredménye. De ez mennyire
számít szabad döntésnek? Minden humán viselkedési mintában és tulajdonságban
van genetikai komponens és ezek egyénenként is eltérhetnek egymástól. Például a
nyálban levő keményítő lebontó enzimet, az amilázt kódoló gének száma nagyon
eltérő az emberekben. A teljes skála kettő és tizenhárom között mozog, de a
legtöbbünknek öt ilyen génkópiája van. A testtömeget befolyásoló genetikai
tényezők miatt egyesek jobban vonzódnak az ételekhez, mint mások. Sokan
nehezebben mondanak nemet az étellel kapcsolatos választásnál. Sok ezer
táplálkozási döntést tekintve, ez több ezer plusz kalóriát jelenthet.
Szerencsére itt is vannak kiskapuk. A génszekvenciánk nem változik az életünk
során (legalábbis nem kéne), de a gének expressziója (érvényesülése), a ki- és
bekapcsolódásuk folyamatosan változik annak megfelelően, ahogyan a
körülményeink alakulnak, mivel mindannyian eltérő környezetben élünk. A
kutatások és statisztikák szerint, a testtömeg eltéréseinek 40-70 százalékban
genetikai oka van. A pohár tele fele: a testtömeget 30-60 százalékban a
környezet határozza meg. Magyarán, nem mindegy, hogy ki és hol eszik.
[10]
A máj elzsírosodását, nem a táplálékkal bevitt zsír okozza, hanem az
étkezési glükózból újonnan létrehozott trigliceridek, ha a megevett szénhidrát
mennyisége és az inzulin magas szintje miatt a de novo lipogenezis sebessége
meghaladja a máj exportkapacitását. Ráadásul ezek a zsírok erősen telítettek és
növelik a telített zsírok szintjét a vérben. Ez a jelenség vezethet a
hipertrigliceridémiához és már öt nap magas szénhidrátbevitel esetén is
kialakulhat. A magas szénhidrátbevitel tízszeresére növelheti a de novo
lipogenezist, míg a magas zsírfogyasztás alacsony szénhidrátbevitel mellett nem
változtatja meg a de novo zsírtermelést.
[11]
A zsírmájat ultrahanggal lehet diagnosztizálni, de a megnövekedett derékbőség
is fontos támpontot ad a jelenlétére. A
megnövekedett derékbőség a máj elzsírosodásának egyik jó indikátora és
többnyire zsigeri zsírfelesleget is feltételez, ami a belső szerveket veszi
körül. Nők esetében 80 cm felett fokozott, 89 cm felett magas a kockázata az
említett jelenségeknek. Férfiaknál a 92 és 102 cm a kritikus értékek.
[12]
A tárolás szempontjából a glükózlánc (glükogén) nem tekinthető hatékony
megoldásnak, mivel sok helyet foglal el és ráadásul minden gramm glükogén három
gramm vizet használ el. Az izomzat legfeljebb 400 gramm glükóz, a máj pedig
90-100 gramm glükóz tárolására képes. Ehhez még hozzájön az a 3-5 gramm glükóz,
amely folyamatosan kering a vérben. Ha figyelembe vesszük, hogy 1 gramm
szénhidrát kb. 4 kcal energiát szolgáltat, akkor azt kapjuk, hogy a szervezet
kb. 2000 kcal kalóriát képes szénhidrátokban tárolni, amennyi kb. egynapi
szükségletet képes fedezni.
[13]
A glükoneogenezis a glükóz szintézise nem szénhidrát vegyületekből.
Felhasznált energiaforrások elsősorban az aminosavak (45%), kisebb mértékben
laktát (30%) és glicerin (25%). Ez egy anabolikus anyagcsere út (komplex
molekulák szintézisének a folyamata), amely a táplálékfelvételtől függően
változó intenzitással fordul elő, hogy a vércukorszint állandó maradjon,
különösen akkor, ha csökken a szénhidrátbevitel. Ezért nagyon aktív a böjt
alatt. A glükoneogenezist a májon kívül még két szerv képes elvégezni, a vese
és a belek is, de csak akkor, ha aktiválja őket a böjt által generált
metabolikus acidózis.
[14]
A szervezet nem csak akkor kezd zsírt metabolizálni, amikor minden szénhidrátraktár
kimerült. Valóban a szénhidrátok szolgáltatják az anaerob tevékenységekhez
szükséges energiát, de az aerob rendszerek beindulása után, a szénhidrátokat és
a zsírokat is használunk. Sőt, a zsírsavak hatékonyabban oxidálódnak szénhidrát
jelenlétében. Normál élettani körülmények között a szervezet jobban szereti az
üzemanyagok keverékét, hogy megfelelően reagáljon az adott állapotra. A helyzet
azonban az, hogy sokkal nagyobb a zsírtartalékunk, mint a szénhidráttartalékunk,
ezért az utóbbiból fogyunk ki először.
[15]
A ketogenezis lényege, hogy ha a szervezet nem jut szénhidráthoz, akkor
átkapcsol ketogén üzemmódba, melynek során a máj szírsavakból (tulajdonképpen
Acetil-CoA-ból, de ne bonyolítsuk), un. ketontesteket (aceton, acetoacetát és
bétahidroxibutiric sav) állít elő. Ezek után a test legtöbb szövete
ketontestekből és a vérben keringő szabad zsírsavakból nyeri az energiáját. A
ketogén üzemmód sok százezer éves alkalmazkodás eredménye, kizárólag az
embereknél alakult ki, mint az emberi agy energiaszükségletének fedezésére szolgáló
evolúciós pálya. Hosszú távú alkalmazása esetén (több mint egy hónap) a képződő
savasodást, valamint a vitamin és ásványi-anyag hiányt pótolni kell.
[16]
Tárolás szempontjából a trigliceridek rendkívül jó megoldásnak tekinthetők,
mivel a zsírban nincs víz és nagyon nagy az energiasűrűsége. Egy átlagos
egészséges felnőtt szervezetében 10-20 kg zsír található. Mivel 1 gramm zsír
kb. 9 kcal energiát tárol, akkor napi 2000-2500 kcal fogyasztással számolva, ez
a mennyiség 72-90 napig tud minket életben tartani, ha közben nem eszünk
semmit! Ha ugyanennyi energiát glükogénben kéne tároljunk, akkor kb. 160 - 190
kg kéne legyen a testtömegünk.
Sajnos a
táplálékkal bevitt fehérjét nem tudjuk raktározni. Amit nem használunk fel
azonnal a szervek fenntartásához, az átalakul azonnali energiaforrássá a
felesleg pedig ugyancsak zsír formájában tárolódik. Nincs tartalék-aminosav
raktárunk szűk napokra. Ráadásul, a szervezet nem tud nagyobb
fehérjefogyasztást tolerálni a teljes kalóriabevitel 40 %-ánál, a fehérje
lebontásából származó toxikus nitrogénvegyületek (ammónia, karbamid) mérgező
hatása miatt.
[17]
Az időszakos koplalás serkenti az agyi eredetű neurotrófikus faktor (BDNF) nevű
fehérje termelődését, amely aktiválja az agyi őssejteket, hogy új idegsejtekké
alakuljanak. A BDNF az agy növekedési hormonja, és serkenti az új agysejtek
(neuronok) növekedését. Emellett elősegíti az új szinapszisok kialakulását,
amelyek a neuronok közötti kapcsolatokat jelentik. Minél több kapcsolatunk vagy
szinapszisunk van, annál többet tudunk tanulni és megérteni. A BDNF továbbá
segíti számos más vegyület termelődését is, amelyek hasznosak az idegsejtek
egészsége szempontjából. Például védi az agysejteket az Alzheimer- és a
Parkinson-kórhoz köthető elváltozásoktól.
[18]
A böjtölés akárcsak az adakozás és az imádkozás a keresztény élet velejárója, a
keresztény kötelességek hármas kötelékének elválaszthatatlan része. A Hegyi
beszédben, Jézus mintát adott arra, hogy hogyan kell élniük Isten gyermekeinek
(Máté 6). Ez a minta három feladatot ír elő, amelyet a keresztényeknek tenniük
kell: adakozás, imádkozás és böjtölés. Megtisztítja a testedet, egészségesebb
leszel tőle és elmélyíti a kapcsolatodat az Úrral, amit a rutin jellegű
vallásos életben nem igazán tudsz átélni.
[19] A
böjt alapvetően megterheli a testet. Egészségesebb emberek számára ez egy
stressz, amelyet kezelni tudnak, és ez az egészséges stressz eredményezi a böjt
pozitív potenciális előnyeit. A stressz sejtek, legalábbis az egészséges
sejtek, pozitív választ hoznak létre, ami a sejteket „erősebbé” teszi, és
jobban képes ellenállni a stressznek a jövőben. A böjt alatt a ketontermelés
növekedése úgy alakul, hogy a szervezet túlélje azokat az időszakokat, amikor
az élelmiszer nem elérhető. A ketonok új energiaforrást jelentenek számunkra,
így prioritásként kezelhetjük az agy és a vörösvérsejtek számára a glükózkészletet.
A problémát az okozza, hogy nem mindenki hatékonyan termel ketonokat. Nem
mindenki képes könnyen áttérni a magasabb zsírégetési szintre, valamint a
ketonszintézisre és -használatra.
Az
embereknek anyagcsere-rugalmasságra van szükségük ahhoz, hogy váltani tudjanak
a kevesebb glükóz és a több zsír energia felhasználása között. Tanulmányok
kimutatták, hogy a fizikailag alkalmas és edzettebb embereknél magasabb a
ketonszint és jobban képesek felhasználni ezeket a ketonokat energia
előállítására. Sokkal könnyebben tudják lebontani a tárolt zsírt szabad
zsírsavakká, hogy a máj nagyobb mennyiségű zsírhoz jusson, és ez teszi lehetővé
több keton termelését. A túlsúlyos, képzetlen vagy más egészségügyi
problémákkal küzdő emberek azonban időszakos böjtöléssel küzdhetnek.
Három
figyelmeztető jel van arra, hogy ha valaki nem tudja kezelni az időszakos
böjtöt. Az első a hirtelen fogyás és a böjt utáni gyors súlyvisszanyerés. Mert
feleim, a böjt egyik előnye a fogyás, de csak akkor, ha a fogyás a zsír
csökkenéséből származik. Ha a ketontermelés akadozik, a szervezet minden
glikogénkészletét energiára fordítja. Minden 1 gramm glikogénért, amelyet
energiáért égetünk el, további 3-4 gramm vizet is elveszítünk vele. 800 gramm
glikogén felhasználása, ez a teljes tárolható készletünk, további 3200 gramm
vízvesztést jelenthet, vagyis 3-4 kg össztömeg nagyon gyorsan elveszhet, és egy
gramm sem lesz a zsírunkból. Energiafehérjét is lebonthatunk és minden egyes
bontott izomfehérje után további 4 gramm vizes súlyt is elveszítünk.
A második
figyelmeztető jel, az, hogy ha rosszul érzed magadat. Az időszakos böjt nem
lehet küzdelem. Az alacsony vércukorszint emeli a stresszhez kapcsolódó
hormonokat. Amikor a máj glikogénszintje is csökkenni kezd, az agy tovább
növeli a hormonszintet, hacsak nem kap megfelelő mennyiségű ketont az üzemanyag
számára, hogy átvegye a glükóz hiányából. Ha azonban nincs megfelelő mennyiségű
keton, akkor növeli a stressz hormon szintjét és negatív mellékhatások egész
sorát hozza létre. Ha egy kicsit éhesnek érzed magad az elején, az még nem baj.
Az éhségreakció akkor következik be, amikor nem termelünk elég ketont az agyunk
üzemanyag ellátásához. Mivel nem érkezik elég energia, az agyunk veszélyes
táplálékhiányt érzékel. Ekkor mindent megtesz, hogy leállítson minket, és
energiát takarítson meg azáltal, hogy rosszul érezzük magunkat.
A harmadik
figyelmeztető jel pontosan ez a kegyetlen éhségérzet. Ketózisba kerülni azt
jelenti, hogy a májad elegendő ketont termel ahhoz, hogy megfelelően táplálja
az agyadat és a testedet. De ha nem kerülsz igazán ketózisba, a szervezet nem
termel elég ketont. Ekkor a szervezet lényegében kiürítette a glükózraktárait,
de még nem jutott el arra a pontra, hogy a zsírt hatékonyan tudja felhasználni
üzemanyagként. Az eredmény? Nem áll rendelkezésre elegendő energia ahhoz
képest, amire a normális működéshez szükség van, ami éhségreakciót indít el. A
glükagon, az adrenalin és a kortizol szintje megemelkedik, és a szervezet
elkezdi lebontani az izmokat energiáért a „vélt” metabolikus stressz miatt.
Tehát, ha
rosszul érzed magad, nagyon éhes vagy és hirtelen fogysz – hagyd abba! Ez azért
van, mert valójában nem égettél el semmilyen zsírt, csak glikogént és izmokat.
Böjtölhetsz, de először zsír alkalmazkodási programot kell végrehajtanod. Ezt
követően a tested megfelelő ketonokat fog termelni az éhezési időszak során. Ez
azt jelenti, hogy edzened kell a testedet, hogy jobban tudja lebontani a zsírt,
és közvetlenül felhasználja energiára és ketonok előállítására. Ez ugyanaz a
program, amelyet a ketogén diétát kezdő emberek végeznek, és legalább 3 hétig
tart. Ezt a tervet szigorúan követni kell az alatt az idő alatt, amíg a
keto-adaptációra törekszel. A fontosabb kiinduló pontok:
- A
kalóriák 75-80%-át zsírból, 5%-át szénhidrátból, a többit (a kalóriák kb.
15-20%-át) pedig fehérjéből fogyaszd! Ha a célod, hogy hogyan kerülj ketózisba
akár fogyás céljából, ne csökkentsd a kalóriabevitelt a ketogén adaptációs
időszak alatt. A szervezetedet ez idő alatt megfelelően kell táplálni
zsírsavakkal és ketonokkal, hogy az agyad megfelelő üzemanyag-ellátással
rendelkezzen. Ebben az átmeneti időszakban a szénhidrátokról a zsírokra való
áttérés során nem éri meg az üzemanyagbevitelt csökkenteni.
- Mérd
a ketonszintedet! Ha a ketonszinted nem a 0,5 mmol – 3 mmol tartományba esik,
akkor érdemes módosítani a zsírok, szénhidrátok és fehérjék arányát az
étrendedben. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy csökkentsd a szénhidrátokat vagy a
fehérjét, miközben növeled a zsírokat!
- Ha
még mindig nem vagy táplálkozási ketózisban (0,5-3 mmol), szedj
étrendkiegészítőket (pl. kókuszolaj, C8 olaj, leucin és lizin aminosavak).
- Amikor
táplálkozási ketózisban vagy, tartsd magad ahhoz, amit addig csináltál.
-
Ne feledd, hogy a ketonok természetes
módon termelődnek az edzés utáni regenerálódás során, így azok, akik
következetesen sportolnak, akár hatékonyabban is képesek lehetnek ketonokat
termelni. Ez persze némileg ironikus, hiszen a ketogén diéta előnyeit kereső
emberek gyakran ülőmunkát végzők.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Írd meg a véleményed: