Az emberi DNS két öregedési órával is rendelkezik, amivel a biológiai
korunkat méri. Az első a telomerek hossza.
A telomerek a kromoszómák végei.
Születéskor a hosszúságuk kb. 10.000 bázispárnyi, ez a hossz jelenti az óra
indulásának időpontját. A sejtosztódások során, a telomerek egyre rövidülnek és
amikor túl röviddé válnak, a DNS-osztódás instabillá válik. Amikor a telomerek
eredeti hosszuknak kb. a felére csökkennek, a sejtek osztódása megáll és a
sejtek a továbbiakban nem újulnak meg, ami korlátozza az ember élettartamát. Buzgó tudósok próbálják megtalálni az eljárásokat, amelyekkel meghosszabbíthatóak
a telomerek és visszafordítható a DNS öregedési órája.
[1]
A második óra a DNS metiláció állapota. Születéskor minden típusú sejt rendelkezik
a DNS bázisaihoz csatlakozó egyedi metil-csoportokkal. Ez a minta (a
metilcsoportok elhelyezkedése) a testet felépítő több mint 200 féle sejttípus
mindegyike esetén egyedi. A
metil-csoport a szén és hidrogén legegyszerűbb kombinációja, ami a testben található:
egy szénatom három hidrogénatomhoz kapcsolódik. A DNS metiláció mintája
határozza meg, hogy a sejt melyik fehérjegyártó receptet (gént) ne használja,
vagyis melyik fehérjéket NE állítsa elő. Ez a sejtdifferenciálódás alapja. A
DNS metil-csoportjainak az idő előrehaladtával bekövetkező fokozatos
csökkenését és helyzetének változását tekinthetjük a második biológiai órának.
Amikor a metilcsoportok kb. 40%-a már nincs ott a kezdetben elfoglalt helyén,
akkor bekövetkezik a degeneratív sejthalál. Minden
olyan beavatkozás, amely lelassítja, megállítja esetleg visszafordítja a jó
helyen levő metil-csoportok elvesztését a DNS-ből, egyben lelassítja,
megállítja és visszafordítja a DNS szintű öregedést. [2]
Míg a telomerek hosszát a DNS szál végén található ismétlődő
bázispárok száma határozza meg, a DNS metiláció állapotának fő indikátora a homocisztein.
A homocisztein szintje jelzi azoknak a metabolikus utaknak az egészségi
állapotát vagy egyensúlyát, amelyek metilálják és védik a DNS-t. A homocisztein szint egy pontnyi csökkenése az öregedési
folyamatok kémiai markereit kb. 3-5 évvel fordítja vissza a legújabb
statisztikák szerint.
Mit tesz Isten, a homocisztein szint alacsonyan tartása csökkenti a telomerek
rövidülési sebességét is. Tehát a homocisztein ideális szintre való csökkentése
lelassíthatja, megállíthatja, sőt visszafordíthatja a DNS mindkét öregedési
óráját.
A homocisztein egy fehérjefelépítő aminosav, a
cisztein képződésének egy köztes terméke. Kis
mértékben hasznos, de ha nem megfelelő a metiláció akkor káros mértékűvé nőhet
fel a szintje. A modern kutatások
figyelmet fordítottak a megemelkedett homocisztein szint lehetséges szerepére a
fizikai és mentális öregedés felgyorsulásában, valamint hatására olyan folyamatokban,
mint a neurodegenerativ betegségek, a kognitív rendellenességek és a
meggyengült immunrendszer. Megfigyelték potenciális hatását más civilizációs
betegségek kialakulására is: elhízás, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségek,
ekcéma, migrén, csontritkulás, sclerosis multiplex, kognitív rendellenességek,
depresszió, Parkinson-kór és az Alzheimer-kór. Tanulmányozták továbbá a
megemelkedett homocisztein szint hatását az idegrendszer embrionális
fejlődésére. És figyelemre méltó eredmények értek el. [3]
A homocisztein szintet három fő módon lehet
csökkenteni. Az első, a remetiláció, ami egy jól ismert módszer, amely B12
vitamin és folsav (B9 vitamin) felhasználásával működik, két enzim segítségével
(MS és MTHFR). [4] Ez
a folyamat a homociszteint egy kéntartalmú aminosavvá alakítja, ez a metionin. [5]
A homocisztein szint csökkentésének másik útja
a transzszulfuriláció, ami a homociszteint kéntartalmú ciszteinné alakítja, B6
vitamin felhasználásával a májban található (BHMT) enzim segítségével. Ennek
egy része a vizelettel távozik, de a ciszteinből egy fantasztikusan
hatásos antioxidáns molekula jöhet létre, a glutation. Ez a sejtek
leghatásosabb és legfontosabb antioxidánsa és erőteljes öregedésgátló. [6]
Ezek szerint, a homocisztein,
amely a vérben természetesen áramlik, az egészséges szervezetben az enzimatikus
reakciók során gyorsan metabolizálódik olyan aminosavakká, mint a metionin vagy
a cisztein, hogy megakadályozza a felhalmozódását a véráramban. A metioninná
való átalakuláshoz B12 és B9 vitaminokra (folsavra) van szükség. Ha ezek a
vitaminok, amelyek fontosak az enzimatikus reakciók megfelelő lefolyásához,
hiányoznak a szervezetből, akkor testünk nem képes átalakítani
a toxikus homociszteint nem toxikus metioninra. Másrészt a homocisztein
ciszteinre való átalakulása csak B6-vitaminnal segítségével lehetséges. Nélküle
az enzimatikus reakció, amely a toxikus homocisztein a nem toxikus
ciszteinre való átalakulásához szükséges, nem megy végbe és így a vérben
megnövekszik a toxikus homocisztein szintje. Tehát
a homocisztein három B-vitamin, a B12, a B9 és a B6 ellenőrzése alatt áll.
A homocisztein szint csökkentésének harmadik útja a legfontosabb a sejt
biológiai órája számára, mégis kevésbé ismert és csak
napjainkban ismerték fel jelentőségét. Van egy
különleges enzim a májban és a vesékben, amit betain-homocisztein-metiltranszferáznak
neveznek. Találó elnevezés, mert ez az enzim egy metil-csoportot
szállít a betaintól (trimetil-glicin) a homociszteinhez, hogy azt metioninná
alakítsa. Egy következő lépésben, a májban a metionin egy ATP (adenozin-trifoszfát)
energiamolekulával egyesül és egy alapvető fontosságú molekula keletkezik, az
S-adenozil-metionin, közismert nevén SAMe. Ahhoz, hogy visszahelyezzük a
metil-csoportokat a DNS-re, szükségünk van egy metil-csoport donorra. A SAMe
egy metilcsoport donor és az egyetlen, amely képes visszaállítani a DNS metil-csoportjait!
[7]
A feladat tehát, csökkenteni a toxikus
homocisztein szintjét és növelni a SAMe mennyiségét a szervezetben. Az a baj, hogy a homocisztein biokémiai
ciklusának szabályozása genetikailag kódolt és nem képes alkalmazkodni a mai
igényekhez. Az étrendünkben való változások az elmúlt évtizedekben
felgyorsultak, főleg az állati fehérjék arányának jelentős megnövekedésével,
amelyből maga a homocisztein keletkezik. Jelentősen lecsökkent a jó minőségű,
vitaminokban gazdag táplálékok bevitele szervezetünkbe. Ezenkívül ezek a
vitaminok könnyen elpusztulhatnak a hő- és egyéb feldolgozás következtében. A
táplálékunkban maradt vitaminok töredékei nem képesek biztosítani az anyagcsere
megfelelő működését. A genetikai eltérések is nagyban hozzájárulnak a
rendellenességek fokozásához. Modern genetikai vizsgálatok
eredményeinek kiértékelése alapján kimutatták, hogy a páciensek 30%-a,
akiknél megnövekedett homocisztein szintet észleltek, a homocisztein
metabolizmusáért felelős módosított gének hordozói.
Mindkét tényező eredményeként a homocisztein metabolizmusában
rendellenesség lép fel, ami a korral fokozódik és a szervezet krónikus,
többnyire elmélyülő intoxikációjával jelentkezik. Külsőleg olyan betegségekkel
jár, amelyek okait máig nem értettük. A kutatások rámutatnak arra a tényre,
hogy ha képesek lennénk fenntartani
a szervezetünkben az alacsony homocisztein szintet és teljes
teljesítményre ösztönözi a biokémiai folyamatokat, akkor elkerülhetnénk a civilizációs
betegségeket és visszafordíthatnánk az öregedéssel járó számos problémát.
Kiinduló pontként nézzük meg, hogy mitől lehet
magas a homocisztein szint. A domináns okok a következőek:
a - öröklött genetikai
elváltozások
b – rossz táplálkozási
szokások
c - B-vitamin hiány
d – rendszeresen szedett
gyógyszerek hatóanyagai
e - öregedés
a.) Az
MTHFR gén 677. bázishelyén előforduló génhiba a homocisztein szintet szabályozó
enzim működését rontja. Egy 2001‑ben ismertetett magyarországi vizsgálat
alapján a csak egyik szülőtől örökölt MTHFR C677T génhiba (heterozigóta C/T)
45,2%‑ban, míg a mindkét szülőtől örökölt génhiba (homozigóta T/T) 11,1%‑ban
volt jelen. Tehát a magyar népesség több, mint felénél megtalálható ez a
génhiba, amely a homocisztein szintet szabályozó enzim működését rontja! Amennyiben
mindkét szülőtől örökölt formában van jelen a génhiba, úgy 50‑60%‑kal romlik a
homocisztein szint csökkentő enzim működése. Csak egyik szülőtől örökölt
génhiba esetén 25‑30%‑os visszaesés következik be a homocisztein szint
csökkentő enzim működésében.
Ha a családodban
előfordult már az alábbi betegségek valamelyike, akkor igen magas a
valószínűsége, hogy te is érintett vagy:
- Alzheimer vagy Parkinson kór [8]
- Demencia, neurodegeneráció, elbutulás [9]
- Trombózis, agyi érbetegségek, infarktus [10]
- rák [11]
- súlyos vagy halálos kimenetelű SARS Cov2 fertőzés [12]
- köszvény [13]
b.) Túl
nagy szénhidrát, különösen cukor, valamint állati fehérje bevitel. A
homocisztein szint minden szervezetben növekszik, ha fehérjét (pl. húst,
hüvelyest, azaz metionin tartalmú aminosavat) fogyasztunk, így átalakítása és
lebontása létszükséglet.
A folát- és
betainszegény étrend növeli a homocisztein magas szintjének valószínűségét. A közép-európai
emberek folát bevitele is igen alacsony (spenót és hüvelyes zöldségek
tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben) csak mintegy harmada a táplálkozási
ajánlásokban megfogalmazott értéknek. Pótolni kell B9 vitaminnal. Nagy probléma,
hogy sok B9‑vitamint tartalmazó termék szintetikus folsavat tartalmaz, de a folsav
biológiai hasznosulása nem azonos a természetes foláttal a gyakori – MTHFR
1298C és C677T – génhibákkal rendelkező betegek esetében! A folsav nem
csökkenti közvetlenül a homocisztein szintet, viszont vesekárosodást okozhat, és
a természetes foláttal ellentétben nem jut át a vér-agy gáton! [14]
A betain
bevitel még alacsonyabb (egy kevés van belőle a búzakorpában, búzacsirában
spenótban, céklában). A homocisztein kedvező befolyásolásához szükséges betain
mennyiséget normál étkezéssel nem tudjuk elfogyasztani, ezért étrend-kiegészítővel való pótlása ajánlott az érintetteknél. Kísérletek
bizonyítják, hogy a betain bevitele hatszorosára növeli a SAMe termelődését a
májban!
c.) A
sejtekben zajló alapvető biokémiai folyamatokat B12 vitamin szint és a folsav
szint együttes alakulása befolyásolja. B12 hiány esetében hiába áll
rendelkezésre elegendő folsav, az inaktívvá alakul. [15]
A B12 vitamin
felszívódása egy igen összetett folyamat, és nagymértékben függ az
emésztőrendszer működésétől. Az életkor előrehaladtával a B12 vitamin
felszívódásának hatékonysága csökken. Állati eredetű tápanyag tartalmazza, ezért vegetáriánusoknál lényegesen gyakoribb a B12 vitaminhiány. [16]
A szervezet B12
anyagcseréjére nagy tehetetlenség jellemző: évek, esetleg évtizedek alatt
alakulhat ki a hiánya, azonban a hiány megszüntetése is hosszabb időt igényel.
A B6-vitamin
vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. Három formában
létezik, a piridoxin aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin.
Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van.
Érdekessége,
hogy szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből. Legjobb
B6-vitamin-forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő,
tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék. Fontos
tudni, hogy az étel feldolgozása, hővel való kezelése, tartósítása a
vitamintartalom akár ötven százalékának elvesztésével is járhat. A B6-vitamin
napi ajánlott mennyisége felnőtt nők esetében 1,2 mg, míg férfiaknál 1,5 mg. Idős
korban több B6-vitaminra van szüksége a szervezetnek: a nőknek 1,6 mg B6-vitaminra,
a férfiaknak 1,9 mg-ra.
d.) A
homocisztein szintjét megemelheti bizonyos rendszeresen szedett gyógyszerek
hatóanyagai: cukorbetegség esetén szedett gyógyszerek (inzulin, metformin,
kolesztiramin), női hormon gyógyszerek (ösztrogén), epilepszia esetén
alkalmazott gyógyszerek (karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál), reuma és
pikkelysömör gyógyszerek (metotrexát), vizelethajtók (tiazid) stb.
e.) Tudtad?
A homocisztein szintje az életkor növekedésével emelkedik. Számos különböző
vizsgálat elvégzése után beigazolódni látszik, hogy ahogy a kor előre halad,
úgy csökkennek a szervezetben jelen levő aktív B12 és folsav szintek, ennek
eredménye pedig a homocisztein szint, majd pedig a koleszterinszint emelkedése.
A homocisztein képes lerakódni az erekben, és ezzel gátolja az elégséges
vérkeringést. A tisztító folyamat így hátrányt szenved, és az erekben
lerakódnak a toxinok. A toxinok pedig öregítik a szervezetet, és a korábban jól
működő rendszerek nem tudják beteljesíteni a funkciójukat. Megfigyelhető az
öregedés során a folátszint csökkenése a gerincvelői folyadékban, ami összefüggésbe
hozható a homocisztein szint emelkedésével.
Egészséges és fiatal emberek vérében a homocisztein koncentrációja
alacsony: 5,0 - 15,0 μmol/l (nagy teljesítményű
folyadékkromatográfiás módszerrel mérve – HPLC) vagy 5,0 ‑ 12,0 μmol/l (ELISA
módszerrel meghatározva) között van, viszont a növekvő életkorral gyakran
megnövekedik. Újabb kutatások eredményeit figyelembe véve, ennél alacsonyabb
szintet (7,2 μmol/l, ELISA) határoztak meg, amely fölött
a homocisztein szintje már kockázati tényező. A férfiaknál általában magasabb a
homocisztein szint, mint a nők esetében, de a határérték ugyanaz mind a két
nemnél. A homocisztein maximális tolerálható értéke, amely még nem jelenti a
betegségek nagyobb kockázatát, 10 µmol/l. Azért mondjuk tolerálhatónak, mert
eddig a szintig még nem jelent egy betegség kialakulására nézve nagyobb
kockázatot. Ám ha ettől magasabb, akkor terápiára van szükség.
A homocisztein szint csökkentése egy olyan marker, amely
megfeleltethető a DNS metiláció hasznos szintre történő visszaállítás
képességének. Az öregedési óra kerekének visszaforgatása a DNS kívülről történő
megfiatalításának folyamatán alapul. Ehhez a kulcs, a homocisztein optimális
szintje. Dönts okosan!
Hivatkozások
______________________________________________________________
[1] A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen
ismétlődő szakasz. Az embernél és emlősállatoknál a TTAGGG kód ismétlődik több
ezerszer. A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ennek mértéke kb. 100
bázis, oka pedig a DNS másolásáért felelős DNS-polimeráz enzimek
működési mechanizmusa. Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó telomera
régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz,
annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi
sejtek kb. 45 - 55 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már
jelentős. Tovább súlyosbítja a helyzetet az, hogy a telomerrel nem rendelkező
kromoszómákat semmi sem gátolja meg abban, hogy végeik összekapcsolódjanak,
ezzel teljes genetikai káoszt teremtve. E két tényező következménye az, hogy az
újonnan keletkezett sejtek életképtelenek és további osztódásra alkalmatlanok
lesznek.
[2] A homocisztein a szervezetben a
metionin metabolizmusa során képződik, többlépéses folyamatban. A metionin
kéntartalmú esszenciális aminosav, a szervezet egyik legfontosabb metilforrása.
Aktivált formája az S-adenozil-metionin (SAMe), amely univerzális
metilcsoportdonor (-CH3) a DNS, az RNS, a hormonok, a lipidek és a neurotranszmitterek
számára. A SAMe demetilációja során S-adenozil-homocisztein keletkezik (SAH),
amelynek hidrolizációja homocisztein képződéséhez vezet. Először a metionin
adenozin-csoportot kap az ATP-től, amely reakciót az S-adenozil-metionin-szintetáz
katalizál, ennek terméke S-adenozil-metionin (SAMe). A SAMe a metilcsoportot egy
akceptorhoz, például DNS-metilációban a DNS-metiltranszferázhoz továbbítja. Az
adenozin hidrolízise ezután homociszteint termel.
[3] A homociszteinnek
szerepe van az emberi intracelluláris mechanizmus egyik fontos biokémiai
ciklusában, melynek feladata, hogy a sejtekben lejátszódó kémiai
folyamatoknak elengedhetetlen molekulákat juttasson el, amelyek szükségesek az
élet fenntartásához. A ciklus megfelelő funkciója mellett a homocisztein
élettartama nagyon rövid. Viszont, ha rendellenesség lép fel, akkor a sejtekben
felgyülemlik és átjut a vérbe és mivel összességében egy agresszív
molekula, magas szintje nagy problémát tud okozni, ami súlyos következményekkel
jár. Hirtelen felelős lesz az oxigén
ellátásért, az erek belső falának károsodásáért, a szabályozott
energiaképződésért, némely kulcsfontosságú metabolitok szintéziséért és
újrahasznosításáért és a sejtek osztódásáért. Roncsoló hatást gyakorol a
kötőszálakra, amelyek erősítik a bőrt - lebontja a kollagén képződését és
elkezdődik a ráncok gyors kialakulása. Megemelkedett szintje a terhesség
alatt felelős az idegcső rendellenességek kialakulásáért a csecsemőknél az
embrionális fejlődés során. Azoknál az embereknél, akiknek magasabb
a homocisztein szintjük a vérben, csökkent gondolkodást alapítottak
meg, függetlenül az életkoruktól. Azt is kimutatták, hogy több autista
gyermeknél a homocisztein metabolikus átváltozásának folyamata zavart. Eddig
több mint 100 olyan betegséget vagy állapotot azonosítottak, amelyek a
vérplazma homocisztein szintjének emelkedésével járnak együtt. A leggyakoribb
összefüggések a szív-érrendszeri betegségekkel és a központi idegrendszeri
betegségekkel állnak fenn.
[4] A
homocisztein remetilációját a metionin-szintáz (MTR) enzim végzi, amelynek
aktivátora a metionin-szintáz-reduktáz enzim (MTRR). Az enzimatikus reakcióhoz
biológiailag aktív folsav, az 5-metil-tetrahidro-folát (5-MTHF), valamint a
B12-vitamin aktív formája, a metilkobalamin-kofaktor szükséges. Az 5-MTHF5–10
metilén-tetrahidrofolátból képződik az 5–10 metilén-tetrahidrofolát-reduktáz
(MTHFR) enzim által katalizált reakcióban. A májban és a vesében a remetilációhoz
szükséges metilcsoportot a betain vagy a trimetilglicin biztosíthatja. A
remetilációt ebben az esetben a betain-homocisztein-metiltranszferáz (BHMT)
végzi. A homocisztein remetiláció útján történő eliminációjához tehát
biológiailag aktív folsav – az 5-MTHF- szükséges, ezért a folsav- és a homocisztein-metionin
anyagcsere között szoros összefüggés áll fenn.
[5] A metionin
egy kéntartalmú esszenciális aminosav, amelyet a szervezetnek az étrendből kell
beszereznie. Részt vesz különféle fehérjemolekulák felépítésében, és számos
anyagcsere-folyamatban is részt vesz. Kénnel látja el a szervezetet, és növeli
a vizelet pH-értékét, ami megnehezíti a baktériumok megtelepedését a hólyagban.
A metionin metabolikusan aktív formája az S-adenozil-metionin (SAMe), amely
metilcsoport-transzmitterként működik a szervezetben. Mivel metionint szinte
minden növényi és állati eredetű élelmiszer tartalmaz, a napi szükségletet egy
normál vegyes étrenddel könnyedén fedezhetjük. Az allergiásoknak, a gyakori
húgyúti fertőzésben szenvedőknek és a májbetegségben szenvedőknek azonban
fokozott a metionin igényük.
[6] A
transzszulfuriláció metionintöbblet esetén döntően a májban és a vesében megy
végbe. A folyamat első lépéseként a homociszteinből cisztationin keletkezik. A
reakciót a cisztationin-β-szintetáz enzim (CBS) katalizálja a B 6 vitamin aktív
formájának – a piridoxal-5-foszfátnak – a jelenlétében. A cisztationin
hidrolizációját egy ugyancsak B 6-vitamin-dependens enzim, a gamma-cisztationáz
végzi, amelynek eredményeképp α-ketobutirát és cisztein képződik. A feleslegben
lévő cisztein taurinná, illetve szerves szulfáttá oxidálódik.
[7] A SAMe egy fontos szabályzó folyamat,
a citozinmetiláció metildonorja. Ma már több mint 40 metiltranszfer ismert SAMe-ből
különböző szubsztrátokra, például nukleinsavakra, fehérjékre, lipidekre és másodlagos
metabolitokra. Csak 2014-ben mutatták ki fontosságát az epigenetikai
szabályozásban. Például sok rákban a proliferáció az alacsony DNS-metilációtól
függ. SAMe hozzáadása in vitro ilyen rákokhoz remetilálja az
onkogénpromotereket, csökkentve a protoonkogén-termelést. Más rákokban a
globális hipermetiláció gátolhatja a tumorszupresszor-promotereket.
[8] A vér homocisztein szintjének
emelkedése erős összefüggésben lehet a szellemi hanyatlással. A
homocisztein szintcsökkentő B vitamin-kezelés nagyban csökkenti a homocisztein
szintet, és 30%‑50%‑kal lassítja az agysorvadás ütemét és lassítja a szellemi
hanyatlást is. A folát hónapokon keresztüli pótlása javíthatja az
intelligenciahányados pontszámokat. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél
megfigyelhető a vér alacsony B9‑ és B12‑vitamin szintje és az emelkedett
homocisztein szint. A megfelelő B9‑ és B12‑vitamin szintek kulcsfontosságúak a
demencia megelőzésében és összefüggés van a vér magasabb B6 vitamin szintje és
az időskori jobb memóriateszt pontszámok között. A 20 μmol/l‑nél magasabb
szérum homocisztein szint 8,64‑szeres Parkinson-kór érintettséggel járt együtt. A
depresszió esélye 4%‑kal növekszik a homocisztein minden egységnyi
növekedésével.
[9] A magas homocisztein szint agyi
atrófiát okoz, ami leginkább a hippokampuszt érinti, amely az agynak a
memóriáért felelős területe. Sokan gondolják, hogy a szellemi leépülés az
időskor velejárója, ám ez nem feltétlenül igaz. Az értelmi és érzelmi
képességek hanyatlása annak a következménye, hogy a korábban egészséges
agyszövet elsorvad. Az elbutuláshoz azonban olyan fajta hiányállapot köthető,
mely akár már húsz évvel korábban nyilvánvaló a szervezetben, majd pedig idős korban jelentősen csökkenti a szellemi teljesítőképességet. 2010-ben
megjelent egy nagyszabású finn tudományos vizsgálat, mely egyértelműen rámutatott
a szellemi teljesítőképesség és a homocisztein szint összefüggésére.
[10] A magas homocisztein szintnek
van olyan nagy rizikófaktora a kardiovaszkuláris és a thrombotikus
megbetegedésekkel kapcsolatban, mint a dohányzásnak, és a magas
koleszterinszintnek. A magas homocisztein szint megduplázta a szívinfarktus
kockázatát a fiatal nők körében. Csökkenti az endothel sejtek élettartamát,
fokozza a szabad-gyök képződést és lipidperoxidációt. Csökkenti az érendothel nitrogénoxid (NO)
és prosztaciklin termelését. Növeli a thrombociták aggregációs hajlamát és a
véralvadást. Fokozza az artériák falának megvastagodását. A vér mérsékelten
vagy erősen megnövekedett homocisztein szintje tapasztalható minden
második-negyedik esetben az alábbi betegségekben szenvedőknél: gutaütés
(agyvérzés) érelmeszesedés és szívinfarktus, a környéki artériák elzáródásos
betegségei, valamint mélyvénás trombózis a lábban. A legutóbbi vizsgálatok
alapján a szívrohamok 10-12% – át és a stroke 30-40% -át okozza. A
statisztikák szerint, a 7-es vagy alatti homocisztein szintnél a szív- és
érrendszeri betegségek kockázata a normál populációban előforduló értékeknek
megfelelő vagy annál alacsonyabb. A 10-es szintre történő kis emelkedés már
megduplázza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a 20-as szinten pedig
a kockázat már a normál populációnál mért értékének több mint 9-szerese! A
vérben a homocisztein minden 5 μmol/l növekedése esetén a koszorúér-betegség
kockázata férfiaknál 60% -kal, nőknél pedig akár 80% -kal nő.
[11] A
homocisztein a rák kockázati tényezője, és tumormarkerként működhet. Az MTHFR
gén 677. bázishelyén előforduló génhiba a homocisztein szintet szabályozó enzim
működését rontja. Ez az MTHFR C677T génmutáció összefügg és jelentős
kapcsolatot mutat több rákos megbetegedés előfordulásával: méhnyakrák, emlőrák,
petefészekrák, gyomorrák, hólyagrák, nyelőcsőrák stb. Az MTHFR gén 1298.
bázishelyén előforduló génhiba pedig növelheti
mind a méhnyakrák, mind a méhnyak felszínén növekvő kóros sejtek kockázatát. A vastag- és
végbélrák kialakulási kockázata 20 ‑ 40%-kal csökkenthető
azoknál, akik megfelelő mennyiségű folátot fogyasztanak, vagy magas vérplazma
folát szinttel rendelkeznek. A vér folát szintje még a normál tartományon belül
is befolyásolja a daganatok előfordulását. Azoknál a személyeknél, akiknél ez
az érték az egészséges tartomány felső határán van (≥31,04 nmol/l), a vastagbélrák kialakulásának
veszélye megközelítőleg feleakkora, mint az alacsonyabb
értékkel rendelkezők esetében (≤12,23 nmol/l).
[12] A magas homocisztein szint
hatással van a súlyos COVID‑19 betegséget kiváltó, illetve annak kezelését
megakadályozó folyamatokra. A magas homocisztein szint növeli a gyulladásos
citokinek túltermelődését a „citokin-viharban”, fokozza az endotél (az erek és a
szív belső laphámja) diszfunkciót, gátolja a nitrogén-oxid szintézisét, és
trombus képződéshez vezet. Ezek a kórképek a súlyos SARS‑CoV‑2 jellemzői. A COVID‑19-es betegeknél nagy a kockázata a
trombózis és iszkémiás stroke kialakulásának. Mindezeknek magas kockázati
tényezője az emelkedett homocisztein szint, amely döntő szerepet játszik a
véralvadásban. A vér homocisztein emelkedése előre jelzi a fokozott
véralvadásra és a tromboembóliára való fokozott hajlamot és a COVID‑19 betegség
súlyosságát. A magas homocisztein szint kockázati tényezőnek tekinthető a COVID‑19
betegeknél.
[13] A köszvény (Arthritis uricat)
lehet örökletes, de kialakulhat az étrend, alkohol fogyasztási szokások stb.,
valamint nem megfelelő veseműködés, enzimhiányok, enzimműködési zavarok miatt
is. A vér húgysavszint nem különbözik lényegesen a köszvényes és az egészséges
emberek között, viszont a vér homocisztein szintje jelentősen magasabb a
köszvényes betegeknél. A károsodott vesefunkció összefügg a vér
homocisztein szintjével és a köszvény kialakulásának valószínűségével és
romlásával. A köszvényes betegek leggyakoribb haláloka a veseelégtelenség. A magas
homocisztein szint vesekárosodást okoz, így szerepe van a krónikus
veseelégtelenség kialakulásában. A homocisztein egy egységnyi növekedés hatására
több mint 8x-os az emelkedett vér húgysavszint kockázata, ami a köszvény
kialakulását segíti. A magas homocisztein szinttel rendelkező személyeknél
magasabb a vér húgysav szintje, valamint alacsonyabb a folát (B9 vitamin) és
B12‑vitamin szintje, mint az egészségeseknél. A folát annál nagyobb mértékben
csökkenti a húgysav szintet, minél magasabb a homocisztein értéke. A
közép-európai emberek folát bevitele is igen alacsony csak mintegy harmada a
táplálkozási ajánlásokban megfogalmazott értéknek. E mellett a köszvény
diétában tiltott vagy kerülendő élelmiszerek közül több a B12-vitamin fő
forrása is, ezért a B12-vitamin hiánya tovább súlyosbodhat.
[14] A természetes foláttal ellentétben a
folsav nem minden része alakul át a – B9‑vitamin aktív formájává – 5‑metil‑tetrahidrofoláttá
(5‑MTHF). Ehelyett a májban vagy más szövetekben kell átalakulnia. Ez a
folyamat azonban az MTHFR C677T és 1298C génhibával rendelkező embereknél lassú
és nem hatékony. Még kis adagban is – például napi 200‑400 µg – is
előfordulhat, hogy a következő adag bevételéig nem képes a szervezet
feldolgozni, így a folsav felhalmozódhat a szervezetben. Ez azért problémás
mert a nem feldolgozott folsav magas szintjét számos egészségügyi problémával
hozták összefüggésbe.
A folsavat és
a folátot gyakran (helytelenül) egymás szinonimájaként emlegetik. Sajnos ez
nagy hiba, mert biológiailag óriási a különbség közöttük. A folsav (pteroil-L-glutaminsav)
a B9-vitaminnak a szintetikus formája, míg az étrendi folát az ételekben
megtalálható, természetes formája (tetrahidrofolát) a B9-vitaminnak. Azonban
egyik sem az a forma, amit a szervezet már maradéktalanul tud hasznosítani!
Ezeknek a molekuláknak több lépésben aktív állapotúvá kell alakulniuk, hogy a
szervezetünk hasznosítani tudja őket. A B9-vitamin aktív formája a metilfolát,
ezt tudja a szervezet közvetlenül hasznosítani. A metilfolát drága összetevőnek
számít, ezért használja a gyártók többsége a folsavat helyette. A folsav
mindenképpen a lehető legrosszabb választás B9-vitamin pótlására. Ezt a formát
érdemes elkerülni! A növényekből származó étrendi folát ugyanolyan probléma az
MTHFR-mutációval rendelkezők számára, mint a folsav! Az MTHFR 677CT mutációval
rendelkező személyeknek viszont jó hír, hogy az MTHFR enzim működésének
csökkenését esetükben a magasabb riboflavin-bevitel teljes mértékben kompenzálja.
Az MTHFR tehát egy riboflavintól függő enzim, és minél kevesebb riboflavin áll
rendelkezésre, annál kevésbé funkcionál. Az MTHFR mutációk hatására az MTHFR
enzim aktivitása ugyanis azért csökken, mert ezáltal az enzim kevésbé képes
kapcsolódni a riboflavin tartalmú FAD-hez. Az FAD a rövidítése az egyik
koenzimnek, ami a riboflavinból keletkezik, és részben felelős annak
egészségügyi hatásaiért.
[15] B12 hiány esetében, a metionin szintáz enzim
inaktivitása lecsökkenti a rendelkezésre álló tetrahidro-folsavat (THF), a
rendelkezésre álló folsav pedig metil-THF formájában inaktívvá alakul. Ennek
eredményeként a sejtek megfelelő mennyiségű folsav rendelkezésre állása
ellenére is folsavhiánnyal küzdenek. A DNS szintézis megáll, ez elsősorban a
leggyorsabban osztódó sejtek esetében okoz tünetet. A B12 pótlás hatására a
metionin szintáz enzim aktiválódik, és a folsav anyagcsere normalizálódik – a
folsav viszonylagos hiánya folsav adása nélkül is megszűnhet.
[16] A
táplálékban előforduló B12 erős fehérje-kötésben található, melynek
szétbontásához egészséges gyomor- és peptikus emésztési folyamatokra van
szükség. A szájon át bevihető szintetikus B12 szabad formában van jelen, ezért
ennek felszívódásához nem szükséges az erőteljesen működő gyomor-emésztés. A
szabad B12 a gyomorból származó R-proteinhez kötődik, majd a duodénumban
hozzájuk kapcsolódik az Intrinsic Factor (IF). A B12-IF komplex az ileum
terminális szakaszán aktív, kalcium-függő folyamat eredményeként szívódik fel.
A felszívódás ennek megfelelően több módon szabályozott – az IF mennyisége, illetve
a felvevő kalciumfüggő receptor-molekulák mennyisége a legfontosabb szabályozó.
A felszívódott B12 két transzport fehérjéhez kötődhet: a B12 nagyobb mennyisége
(70-80%-a) a haptocorrin nevű fehérjéhez kapcsolódik – ez mai ismereteink
szerint inaktív, a sejt-metabolizmusban nem vesz részt; a szabad B12 kisebb
mennyisége pedig a transzkobalaim fehérjéhez kötődik, létrehozva a biológiailag
aktív holo-transzkobalamin (HTC) molekulát. A B12 molekulák legnagyobb részben
a májban tárolódnak, a szervezet sejtjeibe a HTC formában, a keringés
közvetítésével jutnak el.
Köszönöm szépen! Nagyon érdekes tanulmány. Igazi komplex biológiai komputerek vagyunk, minden összefügg mindennel a szervezetünkben. Az étkezésünkkel és életmódunkkal sokat tehetünk hasznosan és haszontalanul, sőt károsan is. Nagy kérdőjel azonban az élelmiszereink tisztasága, összetétele és a környezetünk negatív hatásai is... Üdvözlettel: Emese
VálaszTörlésÖrvendek Emese, hogy érdekelt a tanulmány. Sokat dolgoztam rajta, amíg összeguberáltam a naprakész információkat, hiszen manapság naponta jelennek meg innovatív orvosbiológiai kutatási eredmények, amelyek cáfolják a régi, téves teóriákat, vagy egészen új elméletekkel állnak elő. A tévedések rendszerint abból adódnak, hogy habár a betegség élettani tünetei jól ismertek, de összekeverik az ezek kialakulásában szerepet játszó okokat a következményekkel. Sajnos egy új elméletet nem lehet könnyen elfogadtatni, pláne egy berögzült orvosi dogmát lecserélni, ez még akkor is sok évbe telik, ha evidens a jó megoldás. További évekbe kerül, amíg be is vezetik az orvosi gyakorlatba. Ha egyáltalán bevezetik, lásd gyógyszeripari érdekek. Az idő pedig az amiből egyre kevesebb van, szóval nem árt saját kézbe venni a kezdeményezést.
VálaszTörlés