Lektin
Ma már gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek valamilyen mértékben ne volna problémája azzal, hogy szivárgás keletkezik a bélfalánál. Ez baj, mert a lyukas bél a rossz egészségi állapot és az öregedés és fő oka.
Bélrendszerünket egy vékony nyálkás sejtréteg, az enterociták fedik,
szorosan kapcsolódva egymáshoz. Ez az szó szerint életbe vágóan fontos réteg
csak sejtnyi vastagságú, de felszínének területe egy teniszpályáéval egyenlő.
Ebben a bevonatban immunsejtek tanyáznak (az immunrendszer 60%-a itt
koncentrálódik) és ők döntik el, mi az, ami átmegy a falon és mi az, aminek
maradnia kell. Az enterociták, leharapják a három makrotápanyag (fehérjék,
zsírok, szénhidrátok) lebontott összetevőinek (aminosavak, zsírsavak, cukrok)
egy egyedülálló molekuláját, és átengedik a falon, beleeresztve egy kapuvénába,
vagy a nyirokrendszerbe. Ha a szervezet jól működik, akkor ezeken a kitüntetett
molekulákon kívül minden a gáton kívül marad, ahová való.
Mi történik, ha a gát elhasználódik (előbb-utóbb ez minden esetben
megtörténik csak nem mindegy, hogy előbb vagy utóbb), és más vegyületeket is
átenged? Ez tudniillik a lyukas bél definíciója. Nos az első lépés, hogy az
immunrendszer magasabb fokozatra kapcsol. Az eredmény a krónikus gyulladás
lesz, mely az öregedés és számos más betegség elsődleges oka. (cukorbetegség, rák, autoimmun problémák,
Alzheimer kór)
Mi az, ami a
bélfalat intenzíven károsítani képes? Nos a glutén mellett a lektin néven
ismert glikoproteinek (szénhidrát és fehérje összekapcsolódása) a bűnösök,
amely a bélfal nyálkás sejtjei közötti szoros kapcsolatot bontják szét. A
természet úgy intézte, hogy minden faj rendelkezzen valamiféle védekezési
rendszerrel. A fűfélék családjába tartozó növények, pl. búza, rizs, tönkölybúza
vagy rozs magjai számára a lektinek kiemelkedően magas szintű védelmet
biztosítanak. Az ember hagyományosan főzés, csíráztatás, erjesztés vagy
emésztés révén igyekszik feldolgozni a fent említett növényi fajban található
tápanyag felszívódást gátló anyagokat, ám a lektinek természetüknél fogva
különösen ellenállóak a különféle kémhatás- és hőmérsékletváltozást jelentő
eljárások széles skálájával szemben és ellenállnak az élő rendszerek
lebontásukra tett kísérleteinek is. Ráadásul a természet úgy alkotta meg ezt az
anyagot, hogy tökéletesen kötődjön a nyálkás felszínekhez, felbontsa azokat, és
képes legyen áthatolni azokon. A szájban, nyelőcsőben található nyálka
(mukopoliszacharidok) leköti jó részüket még mielőtt a bélfal bevonatáig
lejutnának. Ha viszont az étrend lektinekben gazdag, akkor lejutnak a bél
bevonatáig, ahol a nyálka folyamatosan felhasználódik a lektinek lekötésére. Nyálka
hiányában a nyálkás sejtek védtelenül állnak a savak, baktériumok és a még több
mennyiségű lektin támadásával szemben. A lektineket lekötő nyálka nélkül pedig
a lektinek a bélbevonat sejtjei felületén található receptorokhoz kapcsolódnak
és egy zonulin nevű vegyületet termelnek, mely lebontja a bélfalat összetartó
szoros illeszkedéseket. Ha idegen anyagok
rendszeresen átlépik a bélhatárt, az eredmény: krónikus gyulladás.
A zöld utat kapó idegen anyagok közül a lektinek mellett különösen
kártékonyak a lipopoliszacharidok (LPS-ek). Az LPS-ek a bélbaktériumok által az
osztódáskor termelt bakteriális sejtfal anyagát képezik és naponta milliárdnyi
ilyen termelődik belőlük. Mivel az immunsejtek nem tudják megkülönböztetni az
LPS-eket az élő baktériumoktól, citokin-riadót fújnak, ami még komolyabb
gyulladást eredményez. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a lektineknek olyan
molekuláris mintázatuk van, ami hasonlít az LPS-ekéhez, úgyhogy amikor átjutnak
a határon az immunrendszert még jobban felturbózzák. De a lektinek leutánozzák
sok fontos szerv, idegek és ízületek alkotófehérjéit is. A nagy csatában az
immunrendszer a saját testi sejtjeit idegen betolakodóknak nézheti, ami gyulladásos
választ vált ki.
Nos, a bélfal védőgátja folytonossága megszakadásának mára már van egy
szomorú elnevezése, az inflammaging (gyulladás+öregedés összevonva), mert ez a
gyulladás következtében kialakuló öregedés kiváltó oka, ahogy számos más
betegségé is, mely a korosodás folyamatát felgyorsítja.
De ez még a kisebbik baj. A
legtöbb lektin, ahogy a glutén is, túl nagy ahhoz, hogy átjusson a bélfalon,
hacsak nincs máris rés rajta. De egy búzacsira agglutinin (wheat germ
agglutinin, röviden WGA) nevű lektin már elég kicsi ehhez. A hagyományos, különféle vér- és genetikai
tesztek radarja előtt jóformán teljesen rejtett marad az agglutinin okozta probléma,
pedig az étrendünkben való jelenléte nagyban ronthat az életminőségünkön, és
jelentősen megrövidítheti az életünket.
Hogyan történhet ez meg? Normális esetben, ha a belekben található
sejtek egyetlen cukormolekulát is megkóstolnak és továbbadják a véráramba, a
hasnyálmirigy az inzulin kiválasztásával reagál. Az inzulin ajtót nyit az
sejteken, hogy a glükóz belépjen. Ha több a glükóz, mint amire az izom- és
idegsejteknek szüksége van, a zsírsejtek sejtmembránjain levő dokkolókhoz
(receptorokhoz) inzulin kapcsolódik és elfordít egy enzimkapcsolót (lipoprotein
lipáz nevűt), arra utasítva ezzel a zsírsejteket, hogy a glükózt zsírrá
alakítsák és a sejtben tárolják. De ha az inzulin megtette a dolgát, leválik a dokkolóról,
így a sejt készen áll a következő hormonális jel fogadására. Ez a rendszer mindenestül félrecsúszik, ha WGA
szívódik fel. A WGA rákapcsolódik a sejtmembránon levő inzulin dokkolóra, de az
inzulinnal ellentétben, amely dokkolna és az információt átadva menne a
dolgára, a WGA marad! És még a kapcsolót is benyomva tartja a pimasz. Emiatt a zsírsejtekbe a glükóz továbbra is
beléphet és zsírként raktározódik el. Ezzel szemben az izomsejtekhez a valódi
inzulin nem tud dokkolni, mert a WGA elállja az útját. Így az izomsejtek
mitokondriumai nem jutnak hozzá ahhoz a glükózmennyiséghez, amelyre az energiatermeléshez
szükségük lenne. Ez az inzulinmimikri az egyik fő oka a korosodással járó
izomleépülésnek, mivel, ha nem jutnak elég glükózhoz, az izomsejtek elhalnak. Még rosszabb, hogy a WGA az idegsejtek
dokkolójára is csatlakozik és azokat is éhezteti. Az agy dühösen reagál és hormonszinten
követeli, hogy együnk többet. Csakhogy a cukor jó része, amit az elfogyasztott
ételtöbblettel beviszünk, egyenesen a zsírsejtek felé veszi az útját, mert az
inzulindokkolók minden más sejten blokkolva vannak. Ez idővel az agysejtek és a
perifériás idegek pusztulásához vezethet. Szóval jobb, ha ezeket számításba
veszed, mielőtt megveszed a következő kenyeredet, az egészséges életmód
nevében.
A többi emlőstől eltérően, az ember és még az elefántok is rendelkeznek
egy bizonyos cukormolekulával, amely a lektinek artériákhoz való kapcsolódását
kiváltja. Ezt Neu5Ac-nek hívják (N-acetilneuraminsav) és a véredények bevonatán
meg a bélfal felszívó sejtjein (enterocitákon) ül. Pechünk van, mert ezt a
feladatot a többi emlős esetében egy másik molekula, a Neu5Gc látja el. A
különbség minimális, de a lektinek, főleg a gabonákban találhatók, megkötik a
Neu5Ac-t, de nem kötik meg a Neu5Gc-t. Szóval ne etesd az elefántot kenyérrel,
mert érelmeszesedést (arterioszklerózist) kaphat tőle, add inkább a majomnak.
A lektinek az ízületek felületén található, sziálsavnak nevezett
cukormolekulákra is kapcsolódnak, immuntámadást és implicit ízületi gyulladást
kiváltva. Sőt a bélgáton átszökő LPS-ek is behatolnak az ízületekbe és ugyanezt
a hatást váltják ki. Igaz, hogy a
porcot, ami az ízületeket bevonja, folyamatosan újratermeli egy sejtcsoport
(kondrociták és kondroblasztok), ám ha ez egyenetlenül történik a folyamatos
lektintámadás miatt, akkor a porcokból tüskeszerű csúcsok és völgyek jönnek
létre. Mint a smirgli. A folyamat szerencsére visszafordítható. Ha kiiktatódik
a folyamatos lektinbevitel és helyreáll a bélvédő gát, a kondrociták a porcokon
új, simább felszínt növesztenek. Szóval kerüld a lektint és egyél több
kurkumát, nem fog többé sajogni a csípőd.
De baj van elég. A WGA a kóros elhízás és a leptinrezisztencia esetében
is szerepet játszik, mivel a hipotalamuszban akadályozza a leptin, az
étvágyhormon receptorát. A WGA serkenti az epidermális növekedési faktort, mely
intenzívebb működés esetén növeli a rák kialakulásának kockázatát. A WGA
akadályozza a hasnyálmirigyben a szekretin termelődését, ami zavarhatja az
emésztést és a hasnyálmirigy kóros megnagyobbodását okozhatja. A WGA az
ondósejtekre és a petesejtekre is rátapad, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a
termékenységet. A WGA a belek sejtjeinél a sejtváz kopását eredményezi, melynek
következtében elhalnak és gyorsabban cserélődnek a sejtek. A WGA a belek
hámsejtjeiben csökkenti a hősokk-fehérjék (hideg, meleg ellen védő fehérjék)
szintjét, melynek következményeként a sejtek kevésbé védettek az esetleg káros
béltartalom ellen. Csak halkan jegyezem meg, hogy egyes tudományos publikációk
szerint az mRNS oltások által termelt tüskefehérjék nagy része is lektin.
Szóval, ha tudomásul vesszük, hogy a WGA hány módon káros az
egészségre, milyen könnyen jut át a beleinken a keringési rendszerbe, mennyire
nem észlelhető a hagyományos antitest-alapú klinikai vizsgálatok által, és közvetlen
káros hatással tud lenni az emberi szervezet számos szövetére anélkül, hogy az
genetikai hajlamként vagy az immunrendszer által közvetített jelként
megnyilvánulna, emellett a teljes kiőrlésű termékek iránti vonzódásunk kezd általános
jelenséggé válni, akkor könnyen meglehet, hogy az évek során alátámasztottuk a
mondást, mely szerint "magának ássa meg az ember a sírját."
A WGA megtalálható a búzakorpában, így a teljes értékű
gabonatermékekben is, beleértve a kenyeret, tésztát, a rozst, a zabot és a
barna rizset. A hüvelyesekben, a paradicsomban és a burgonyában is jelen vannak. A
legtöbb WGA a gabona héjából származik, különösen nagy mennyiségben csírázáskor
és növekedéskor, és legmagasabb koncentrációban a fiatal növényben, magban és
csírában található. A teljes kiőrlésű, búzacsírával
dúsított termékek mindegyike lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaz WGA
lektint a gyártási folyamatokon átesett, homogenizált, csírátlanított és
állítólag kevésbé egészséges megfelelőiknél. Az emberek nagyban elhanyagolják a
lektinekben gazdag ételek elkészítésének és fogyasztásának hagyományos
módszereit, mint az áztatás és a fermentálás, ezek helyett inkább a gyors és
olcsó megoldásokat választják. Pedig a lektinek hőállóak és a normál főzés nem
képes teljesen kiiktatni ezeket az összetevőket.
Egyetlen búzaszem 16,7 trillió különálló WGA molekulát tartalmaz! Így
aztán a teljes kiőrlésű búzából készült kenyér fogyasztása nagyon káros lehet
olyasvalaki számára, akinek a védelemként szolgáló bélnyálkahártyája kicsit is
áteresztő pl. a gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroid alapú
gyulladáscsökkentők; pl. aszpirin, ibuprofen stb.), alkoholfogyasztás,
savcsökkentő protonpumpa gátlók, fogamzásgátlók, antibiotikumok szedése vagy
baktériumos fertőzés miatt. Egyetlen vékony szelet búzakenyér megközelítőleg
500 mikrogramm búzacsíra agglutinint tartalmaz, melyet, ha közvetlenül a
vérkeringésbe fecskendeznének, az elméletileg olyan erősen összetapaszthatná a
vérlemezkéket és a vörösvértesteket, hogy az infarktust vagy sztrókot
okozhatna.
Mivel a növények szaporodni akarnak, ezért magvaikat látták el olyan
anyagokkal, amelyek majd elveszik fogyasztóik kedvét. Eddig semmilyen káros
hatás sem vette el az ember kedvét a lektineket tartalmazó étrendtől. Na de
majd ez az írás!😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Írd meg a véleményed: