Influenza
Még ma is sokan úgy gondolják, hogy az influenza cseppfertőzéssel
terjedhet. Ez azonban nem magyarázza meg, hogy miért csak szezonálisan
jelentkezik az influenza, miért robbanásszerűen terjed, hol rejtőzik a
járványok közt a vírus, hogyan jelenhet meg egymástól távoli helyeken is
egyidőben, s miért nem betegszik meg mindenki. [1]
Nos, bizonyított tény, hogy a fertőzéses felső légúti betegségekkel és az
influenzával szembeni természetes védelmet nem a védőoltások, hanem a magas D-vitaminszint
jelenti. A dolog fordítva is igaz, az alacsony D-vitamin szintű embereknek
kiugróan magas a légúti fertőzés kockázata. Nem hatástalan védőoltásokkal kellene
ezt megelőzni, betegség esetén pedig antibiotikumokkal gyógyítani, hanem
egyszerűen megfelelő mennyiségű D-vitamint kéne fogyasztani.
A magyarázat az, hogy a D-vitamin drámai mértékben növeli a szervezet
saját antimikrobiális fehérjéinek, mint a katelicidin és a béta-defenzin, a
termelődését. A légcsőben és a tüdőben a fertőzésekkel szembeni első védekezési
vonalat a velünk született immunitás részeként ezek a fehérjék képviselik,
amelyek csak magas D-vitaminszint esetén termelődnek. [2]
Az influenza új elmélete szerint a járványok akkor törnek ki, amikor a
népességben kritikus szint alá száll a D-vitaminszint. És mikor történik ez meg
tömegesen? Hát például őszi és téli hónapok vége felé, esős évszakokban, vagy
napfolttevékenység idején, amikor a lecsökkenő UV-B sugárzás miatt alacsony
D-vitaminszint alakul ki az emberekben. Nem a hideggel függ össze, hanem egyértelműen
a lecsökkenő D-vitaminszinttel áll szoros kapcsolatban. A vírus nem
"valahonnan jön", hanem a járványok közti időszakban az emberekben
lappang. Nyáron is kimutatható a vírus
jelenléte, de az emberek mégsem fertőződnek meg csak nagyon ritkán. Pótlás
nélkül kb. 2-3 hónap alatt kiürül a szervezetben elraktározott D-vitamin. Tél
végére a lakosság 90-95 %-ánál D-vitamin hiány mutatható ki. [3]
A mai orvosi ajánlás és a média teljesen félretájékoztatja a közvéleményt
a szükséges D-vitaminbevitel mennyiségéről, aminek hátterében az Amerikai Orvostudományi
Intézet (IOM) számításaiba csúszott durva hiba a felelős. Ők mai napig napi 600
NE (nemzetközi egység) D-vitamint tartanak szükségesnek, de az általuk alapult
vett vizsgálatok újraelemzése szerint, napi 8900 NE a szükséges dózis a
minimális D-vitaminszint eléréséhez. Ez azonban csak a csontozat szinten
tartásához elég, immunológiai hatása csekély.
Mai álláspontok szerint, télen minimum napi 10 000 NE adaggal érhető el
a valóban védelmet nyújtó D-vitaminszint. [4]
Érdemes időnként megméretni a D-vitamin szintünket
és az alapján szabni saját magunkra a dózist, mert hogy a szedett dózissal
milyen vérszint alakul ki, azt nem csak az évszakok, de számos más táplálkozási
és antropometriai paraméter is befolyásolja. A 38 ng/ml általában védőhatásúnak
bizonyul, de a fertőzéses eredetű légúti betegségekkel szembeni természetes
védelmet a magas, legalább 40-50 ng/ml D-vitaminszint jelenti. Ajánlatos azért a
vérszintünket 50 és 80 ng/ml között tartani, mert a kutatások szerint ez a
magasabb szint szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin a leghatékonyabban el tudja
látni a megelőzés feladatát. [5]
Fontos azt is tudni, hogy önmagában szedve a D-vitamin kevésbé hatékony,
sőt, kis mértékben a nem megfelelő kalciumfelszívódás miatt, hosszú távon akár
még káros is lehet. A D-vitamin magnézium bevitele nélkül nem tud aktiválódni
és nem hasznosul, valamint a D-vitamin hatására felszívódó kalcium csak akkor
kerül megfelelő helyre, vagyis a csontokba az érfal helyett, ha K2-vitamint is
szedünk mellé! A D-vitaminreceptorok aktiválásához szükség van A-vitaminra is.
A túlzott fruktózfogyasztás semlegesíti a D-vitamint! A D-vitamin
vérszint-emelő hatását a vele együtt szedett kalcium jelentősen lerontja! Ezekről
itt olvashatsz: https://llambda.blogspot.com/2024/01/i-az-erem-ket-oldala-napfenyvitamin.html
Gondold át. Ha optimalizálni akarod a D-vitamin szintedet, és nem csupán
a csontokra gyakorolt hatás szempontjából, akkor a vitaminpótlás
elkerülhetetlen. De a napfény ingyen van, a D-vitamin pedig olcsó.
--------------------------------
[1] Az 1600-as évektől igazolt,
hogy az influenza egymástól távoli települések egy időben ütötte fel a fejét,
de nem az utazó fertőzött személyek vitték át a fertőzést egyik helyről a
másikra, hiszen akkoriban napokba tellett lovon vagy szekéren - pláne télen -
eljutni egyik településről egy másikba. Az 1700-as évektől feljegyzett nagy
világjárványok szinte mindig egybeestek a 11 évenként jelentkező fokozott napfolt-tevékenységgel,
amely bonyolult folyamatok révén tartósan csökkenti az UV-B sugárzást.
[2] Mind a felhámsejtek,
mind a falósejtek megnövelik az antimikrobiális katelicidin termelését a D
vitamin jelenlétében. Egy géntanulmány kimutatta, hogy a D-vitaminnal
kapcsolatos katelicidin termelés 60 millió éven keresztül megőrződött az
emberekben. Ezáltal az immunrendszer óriási előnyre tett szert a baktériumos és
vírusos fertőzésekkel szemben. A patogén mikrobák, mint amilyenek a
felsőlégutakat népesítik be, stimulálják a hidroxiláz termelést, ami egy fajta
seco-szteroid hormonná alakul, és ez egy sor védelemben szerepet játszó gént
aktivál. A D vitamin további PAMP receptorokat indukál a külhámrétegben, amely
a kórokozók felismerését és az ellenük való védekezést szolgálja. A D vitamin
fokozza a felhámszövet helyi kapacitását az endogén antibiotikumok termelésére,
ugyanakkor tompítja az adaptív immunválasz bizonyos tüneteit, különösen azokat,
amelyek az akkut gyulladás tüneteiért felelősek. Ezáltal elkerülhető az un.
"cytokin vihar", azaz a gyulladásfaktorok mértéktelen termelődése.
[3] Az 1918-19-es spanyol
influenzajárvány hatását vizsgálva, kimutatták, hogy a szövődményként kialakuló
tüdőgyulladás és halálozás az UV-B sugárzással fordítottan volt arányos, azaz
minél napsütöttebb volt egy régió, annál alacsonyabb volt a szövődmény és a
halálozás gyakorisága. A Covid-19 járvány adatainak utólagos elemzése is azt
bizonyította, hogy akiknek magas volt a D-vitaminszintje, azok vagy meg sem
betegedtek, vagy kisebb tünetekkel vészelték át a fertőzést.
[4] Az IOM úgy kalkulálta, hogy a 20 ng/ml szintet – ez szerintük
a csontozat építéséhez elégséges szint - 600 NE D-vitamint biztosítja. Két
kutató az IOM ajánlás alapjául szolgáló vizsgálatokat újraelemezve, kimutatták,
hogy ennek minimum a tízszerese biztosítja a megfelelő D-vitaminszintet.
Ugyanakkor 600 NE D-vitamin csak 10 ng/ml szintet hoz létre, viszont a mai
határértékek alapján 12 ng/ml alatti D-vitaminszintet komoly D-vitaminhiánynak
tekintjük. A nemzetközi ajánlással szem bemenve 14 magyar orvosszervezet
konszenzus konferenciáján napi 2-4 ezer NE D-vitamin beviteli ajánlást
fogalmaztak meg. Felnőtteknek télen napi
10 000 NE-t, gyerekeknek pedig 13 testsúly kilogrammonként 1-2 ezer D-vitamin
biztonsággal fogyasztható. Akut
felsőlégúti megbetegedés esetén érdemes 3-4 napig napi 50 000 NE D-vitamin
beszedni.
[5] Akiknek 10 ng/ml alatt van a vérükben a D-vitaminszint sokkal
valószínűbben betegednek meg légúti fertőzésben, mint a 30 ng/ml vérszintűek. A
38 ng/ml szintet tekintve választóvonalnak, az ez alatti D-vitaminszintet
mutatóknak 2.5-szer nagyobb kockázata volt a légúti megbetegedésekre, mint a
választóvonal feletti szintűeknek. Minden 4 ng/ml D-vitaminszint növekedés 7%
csökkenést jelentett a légúti fertőzések kockázatában, tehát a normál
D-vitaminszintnek valahol 50 ng/ml fölött kéne kezdődnie. Természeti népekben
az átlagos D-vitaminszint valóban 40 és 50 ng/ml között mozog.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Írd meg a véleményed: